Akát růžový
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 96.5 (?), 13.6.2014 13:04, zobrazeno: 9924x
Dobrý den, na akátu začaly rašit lístečky, ale uschly, přitom z kmene mi vyrašily už nové větvičky, ale vrchní větve mám úplně holé. Kde je problém. Děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.95 (?), 13.6.2014 13:12
Nevím, jestli vám to "zaschlo" teď, nebo před nějakou dobou po vyrašení - u nás takhle dopadlo ginkgo - mladé lístečky mu spálil mrazík, zůstalo jen pár schovaných v sousedním jalovci a teprve včera jsem místy postřehla malinké náznaky (špičičky) rašení ze spících pupenů na holých větvičkách. Počkejte zatím, jestli ještě obrazí. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 109.116 (?), 13.6.2014 13:29
Váš problém bude možná spočívat v tom, že kořeny, které původně vyživovaly horní část stromku byly přesazením natolik poškozeny či redukovány, že nedokázaly vyživit všechny rašící pupeny v korunce. Stromek si za tohoto stavu nedokázal provést selekci pupenů a přemístit růstovou energii pouze do některých, a snažil se udržet při životě celý objem koruny. Nedostatkem výživy a s nárůstem venkovních teplot proto všechny zelené výhonky uschly. Akční naštěstí zůstala určitá část kořenového systému, která aktivně spolupracuje s dolní částí stromku, kde proběhlo vyrašení ze záložních oček. Tyto výhonky nyní můžete využít k zapěstování nové korunky. Pokud byste se chtěla pokusit obnovit tu původní, tak v dané situaci by možná pomohlo ostřihat vršek stromku tak, aby na něm zůstal mnohem menší počet záložních oček, než nyní. To by mohlo motivovat stromek k novému rašení v korunce. Záleží však na momentální kondici stromku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.227 (?), 13.6.2014 16:38
Předpokládám, že akát je spíše mladý a je roubovaný v korunce.Bohužel se toto někdy stane, že se mladá sazenice po zimě již neprobere, nebo jen skomírajícím rašením.Příčinu bych hledal nedostatečným růstem v předchozím roku, vytvoření málo zásobních látek a s tím se již nic dělat nedá.Může Vám ještě možná znovu obrazit, ale nevěřím tomu, že přežije zimu další.Totiž určitě již bude poškozený kmínek.P
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 18.68 (?), 13.6.2014 17:06
Dobrý den. To roubování bude asi správná úvaha. Ale úhyn nemusí být zaviněný zimou, ale u tohoto akátu, což bude asi Robinia hispida, je to poměrně známý jev, že původní roub zaschne. Dokonce to dělá i hodně prosperující strom. Sám jsem takový měl a uhynul ve věku tuším tak 10 roků. Náprava ale už není možná. Tento jev má název druhotná nesnášenlivost. Stanislaw
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.227 (?), 13.6.2014 17:13
To zimou opravdu nemusí být a většinou ani není.Jenom po zimě se to nejčastěji projeví.P
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |