Acer palmatum - japonský javor

host - 129.199 (?)
6.9.2010 23:06

Dobrý den, mám 7 let červenolistý japonský javorzasazen v polostínu, byla to moje chlouba, jak se mu dařilo a byl krásně rostlý a najednou se začaly kroutit lístky, jakoby schly... Mám takový dojem, že mu něco schází, ale nevím co... Mohli by jste mi prosím poradit???

Děkuji Alena z Liberce 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

david.rehor - (12) - 96.87 (?), 31.10.2009 10:33, zobrazeno: 35903x

Dobrý den,

chci se zeptat vás, zkušenějších, na názor. Mám na svažité zahradě docela povedené a středně velké jezírko (cca 100m2), vytvořené formou násypu. Rád bych hráz osázel pěknými rostlinami, keřy a stromky.

Hráz je téměř celý den na slunci. Zalíbil se mi japonský javor, Acer palmatum. Leckde jsem si ale přečetl, že se mu nejlép hoví v polostínu.

Tedy má otázka: přežije Acer palamtum téměř celodenní sluneční svit?

Popř. máte nějaký tip co na takovou hráz?

Díky,

David

host - 136.39 (?), 31.10.2009 17:41

Japonské javory představují širokou paletu vzhledu, vlastností a tomu odpovídající různost nároků na podmínky pěstování. Jsou druhy, které by Vámi popisované podmínky snesly bez obtíží a jsou druhy, které by zkomíraly. Mimo celodenní expozici slunci je velmi důležité, jaká je vlhkost půdy! Na dálku se situace odahduje obtížně, zkuste udělat pokus a vysadit nějaký červenolistý a uvidíte. Pokud máte půdu vlhčí, máte částečně vyhráno. Lze obecně říct, že červenolisté druhy jsou vůči slunci odolnější, než některé zelenolisté nebo javory, které mají listy žlutavé: (OrangeDream, Shirasawanum Aureum nebo Jordan, ty celodenní slunce spolehlivě nesnesou, i když prodejní štítky umístění na plné slunce připouštějí...  Tedy, podíval bych se po Acer palmatum - Bloodgood, - Fireglow, - dissectum Garnet, dissectum Tamukeyama, - Inaba Shidare. Teprve až se Vám podaří vytvořit zastíněné plochy uvažoval bych o výsadbě zelenolistých dissectum, -Viridis, - Seiryu apod.  Ty sice snášejí slunce, ale listy pak chytnou žlutavý odstín, namísto původní zelené. Pokud nemáte o korunu nouzi, pokusil bych se zakoupit vyšší kusy typu acer palmatum Bloodgood nebo z řady dissectum, vytvořit stín a pak teprve citlivější druhy. Se zelenolistých bych pak doporučil obyčejný acer palmatum, ten snese poměrně hodně. Soused ho má 20 let na plném slunci a mimo zmiňovaný posun zbarvení listu do žlutobronzové na konci léta, spolehlivě prospívá. Snad jsem Vám trochu pomohl, budou zcela jistě i další názory, ale zkuste googlovat, některé kompozice Vám napoví kde jaký javor roste.

david.rehor - (12) - 96.87 (?), 1.11.2009 8:58

Dobry den,

jeste jednou moc dekuji za reakci  Zaujaly mne dva druhy 'Dissectum Atropurpureum' a 'Orange Dream'. U Orange dream si jen nesjem jisty, jsetli by prezil slunne stanoviste.

Mohu se jeste zeptat, jaky substrat jim podstrojit, kdy idealne sazet?

Mnohokrat dekuji,

David

host - 228.154 (?), 14.11.2010 14:18

Orange Dream na slnku dokaze vydrzat, ale cerstve svetlozelene listy slnko spali, takze su na nich hnede skvrny, ktore vsak vidno iba zblizka, celkov ziari farbami zeleno-oranzovymi pocas celeho leta aj na slnku.

host - 164.144 (?), 31.10.2009 18:43

Myslím, že to není o tom, že by plné slunce javorům dlanitolistým nějak zvlášt vadilo. Naopak červenolistým kultivarům prospívá k jejich úplnému vybarvení. Pěstuji javory dlanitolisté na plném slunci léta a ani přísušek jim příliš nevadí, pokud jsou dobře zakořeněné. Jen si rozmyslete, jestli vám nebude příliš vadit padání listů do jezírka, jinak bych v sázení javorů na jeho břeh neviděl problém.

host - 69.194 (?), 11.6.2010 12:05

Děkuji za přesnou odpověď ve vztahu ke slunci, aktuální problém javorů v kontejneru a současných vysokých teplot a slunce.  Budu muset udělat pergolu :-)

host - 176.18 (?), 11.6.2010 13:36

Plné slunce je doporučováno pro kultivary Shaina a Tamukeyana, jen by měly mít namulčované kořeny.           Lída

host - 188.184 (?), 31.7.2010 20:35

Dobrý den, máme doma červenolistý japonský javor a všimla jsem si, že nové listy jsou jakoby pokroucené, je to normální, nebo jsou něčím napadené? Můžete mi poradit? Děkuji

host - 129.199 (?), 6.9.2010 23:06

Dobrý den, mám 7 let červenolistý japonský javorzasazen v polostínu, byla to moje chlouba, jak se mu dařilo a byl krásně rostlý a najednou se začaly kroutit lístky, jakoby schly... Mám takový dojem, že mu něco schází, ale nevím co... Mohli by jste mi prosím poradit???

Děkuji Alena z Liberce 

host - 156.4 (?), 15.10.2010 19:44

Dobrý den, ráda bych pěstovala Acer palmatum v květináči u domu. Jen nevím jestli na zimu nechat venku nebo schovávat? Světlou místnost o teplotě cca 8-10 stupňů bych měla. Potom jakým hnojivem se javory hnojí?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci9.6.2025
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz