Tak jsem ho přesadila, zatím další listy neusychají.
Ještě k srnám - kvůli nim mám (nejen) javor celoročně oplocený zeleným pletivem, takže okousnou jen konečky a to zatím javor přežil. Horší je když oloupou kůru z kmenů (parůžky?) jako u sousedů řadu mladých tůjí.Soňa
Javor mám na místě asi 3 roky, dařilo se mu, jen po letošní zimě měl trochu víc omrzlé konce - v Krkonoších to beru - odstranila jsem asi před měsícem co bylo bez života, ale včera jsem zjistila že usychají nově vyrašené lístky na většině větví. Nad zemí u kmenu sice vyráží nové, ale mrzí mě jak to vypadá. Je možné, že mu škodí, že dost blízko rostla střemcha, kterou jsme odstranili a ze země vyráží nové výhonky (ze zbytků kořenů)a nějak ho vysilují?Děkuji za názory. Soňa
Dobrý den! Před několika lety jsem přišel o dva tyto javory. Postupně zasychaly jednotlivé větve, až odešly úplně. Někde jsem se pak dočetl, že to způsobuje druh houby, která napadá vnitřní pletiva rostliny.Jak proti ní ale nevím. Qiedo
dobrý den, měla jsem japonský javor-červený kultivar 2 roky, ale letos mi jej okousala srna.okousané listy jsem tedy ostříhala, nechala očka s pupeny, ale nic nevého nepřirostlo.Nevíte někdo, zda se ještě vzpamatuje?Děkuji.
Tak jsem ho přesadila, zatím další listy neusychají.
Ještě k srnám - kvůli nim mám (nejen) javor celoročně oplocený zeleným pletivem, takže okousnou jen konečky a to zatím javor přežil. Horší je když oloupou kůru z kmenů (parůžky?) jako u sousedů řadu mladých tůjí.Soňa