Píšou, že japonské javory nesnášejí vápník a jíl. Také mají rádi přistínění z jihu, což se může vykompenzovat polohou u vodní hladiny tak, aby na ně převládající proudění vzduchu hnalo vlhký vzduch od jezírka.
Nemá v tom umírání prsty zemina na Vaší zahrádce a její nevhodné složení? Zkuste to dát na rozbor. Ty listy-neměly chlorózu? Je to něco jako chudokrevnost u lidí. Bledé listy s výraznější žilnatinou. Prý pomůže listové hnojivo s vyšším obsahem železa, nebo prostě pravidelně přihnojovat. Moji známí v Horce u Chrudimi pěstují třeba konkrétně azalky tak, že celý kořenový bal mají ve folii a každý druhý rok je vyndají a dodávají jim novou rašelinu, jinak by nekvetly. Horka je totiž na opuce, ta je zásaditá a azalky mají rády kyselou zem. Tohle ale u velkých stromů dělat nejde.
Ty kořeny mohly ožrat také nějaké breberky. Spíš si ale myslím, že se stromky postupně otrávily něčím z půdy.