Špatný výběr či péče?

alkuska - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (72) - 100.187 (?)
24.6.2011 22:07

Dobrý den, na sluníčku jsem měla osteospermum a chtělo hoodně zalévat. Myslím, že to opravdu může být úpalem, ale nenapsala jste jak často zaléváte nebo jestli je zemina v truhlíku suchá či vlhká.

Obecně bych poradila, že nově koupené a nasazené rostliny je lépe otužovat než dobře zakoření. Nedávat je rovnou na úpal, to zvládnou až silnější a zvyklé rostliny a i tak je potřeba dobře zalévat. Pokud není problém v zálivce a teplotě, zkontrolujte přítomnost nejakých breberek (třeba svilušky?) a je potřeba vyloučit jiné choroby, například plísně (což je ve vašem případě asi teorie, předpokládám že je máte na suchu a teplu). No a poslední co mě teď napadá je nekvalitní substrát, přehnojení nebo třeba žížaly v zemině. Při tom všem mohou rostliny neprospívat.

Moje odpověď je hodně obecná, ale dotaz taky. Poradila bych po vyloučení nějakého hmyzového napadení umístit na méně osluněné místo a sledovat.  A na úpal rozhodně doporučuju samozavlažovací truhlíky, je to výrazný rozdíl oproti obyčejným.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 151.62 (?), 8.6.2011 14:39, zobrazeno: 3544x

Dobrý den,

v květnu jsem si koupila a zasadila do truhlíků na plné polední slunce osteospermum, kopretinu, bakopu a million bells. Po necelém měsíci tyto truhlíky vůbec nevypadají pěkně. Při přesazování jsem do nové hlíny přidala granulované hnojivo (název nevím z hlavy), které mi bylo doporučeno v prodejně. Kytky vadnou, listy usychají, bakopa skoro usušená... Přestěhovala jsem tyto truhlíky na místo, kde nemají tolik plného poledního slunce a vyčkávám. Prosím o radu a přeji všem pěkný den. Elena S.

alkuska - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (72) - 100.187 (?), 24.6.2011 22:07

Dobrý den, na sluníčku jsem měla osteospermum a chtělo hoodně zalévat. Myslím, že to opravdu může být úpalem, ale nenapsala jste jak často zaléváte nebo jestli je zemina v truhlíku suchá či vlhká.

Obecně bych poradila, že nově koupené a nasazené rostliny je lépe otužovat než dobře zakoření. Nedávat je rovnou na úpal, to zvládnou až silnější a zvyklé rostliny a i tak je potřeba dobře zalévat. Pokud není problém v zálivce a teplotě, zkontrolujte přítomnost nejakých breberek (třeba svilušky?) a je potřeba vyloučit jiné choroby, například plísně (což je ve vašem případě asi teorie, předpokládám že je máte na suchu a teplu). No a poslední co mě teď napadá je nekvalitní substrát, přehnojení nebo třeba žížaly v zemině. Při tom všem mohou rostliny neprospívat.

Moje odpověď je hodně obecná, ale dotaz taky. Poradila bych po vyloučení nějakého hmyzového napadení umístit na méně osluněné místo a sledovat.  A na úpal rozhodně doporučuju samozavlažovací truhlíky, je to výrazný rozdíl oproti obyčejným.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz