Měsíček lékařský - deformace listů

host - 167.103 (?)
3.6.2016 21:32

Dobrý den,

mám stejný problém, listy se deformují do ruliček a některé z nich se vůbec nevyvíjí a vyrostou pouze do ztuhlých pahýlků. Letos mám stejný problém i u rajčat (listy na vrcholu rostliny se nerozvíjí a jsou zkroucené) u těch jsem měla podzření, že to způsobil kupovaný kompost (pravděpodobně s herbicidy), ale teď něco obdobného pozoruji i u měsíčku a nevím si s tím rady.  Budu vděčná za jakoukoli radu. Děkuji

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 237.23 (?), 22.5.2016 0:01, zobrazeno: 3857x

Dobrý večer,

letos v březnu jsem si vysela na předpěstování a urychlení doma za oknem měsíček lékařský do univerzálního substrátu, který jsem zakoupila v Penny marketu.Zpočátku se semenáčky měsíčku vyvíjely bez problémů, ale postupem času se sazeničkám začaly deformovat listové vrcholky do podoby jakýchsi "nálevek" (jako u masožravek...). Nikdy v minulosti jsem se s tímto problémem nesetkala.Prosím o radu, co je toho příčinou.Děkuji.

Deformace měsíčku lékařského
Deformace měsíčku lékařského

host - 167.103 (?), 3.6.2016 21:32

Dobrý den,

mám stejný problém, listy se deformují do ruliček a některé z nich se vůbec nevyvíjí a vyrostou pouze do ztuhlých pahýlků. Letos mám stejný problém i u rajčat (listy na vrcholu rostliny se nerozvíjí a jsou zkroucené) u těch jsem měla podzření, že to způsobil kupovaný kompost (pravděpodobně s herbicidy), ale teď něco obdobného pozoruji i u měsíčku a nevím si s tím rady.  Budu vděčná za jakoukoli radu. Děkuji

host - 237.23 (?), 9.6.2016 21:35

Dobrý večer,

děkuji Vám za reakci k mému dotazu s fotkou měsíčku.Sadbu měsíčku jsem vyhodila.S rajčaty mám stejnou zkušenost(stejný problém) jako Vy-kroucení vrcholků listů, na kterých se vytvořily jakési pahýlky. Rajčata rostou pomalu, jsou dávno přesazená.U tyčkových vylamuji zálistky a na vrcholcích se teprve pomalu začala objevovat poupata-je jich málo.jí. Léta si předpěstovávám za okny na jižní straně veškeré sadby-rajčata, chilli papričky, květiny a bylinky. Nikdy se mi to, co tu spolu popisujeme, nestalo.Trochu jsem měla podezření na složení kupovaného substrátu, ale je mi záhadou, proč to odnesla pouze rajčata spolu s měsíčky a ostatní sazenice vyrostly bez vady... Před prudkým sluníčkem jsem všechny sazenice měla trochu zastíněné(okno je jak lupa), nepřelévala ani jsem je neměla zcela vyschlé.Pro zajímavost- ostatní semínka měsíčku jsem dávno vysela(ta samá semínka)na záhon, tam se sazenicím daří. Doma ne... Snad někdo s podobným problémeme už ví a poradí.smiley Děkuji.

host - 9.18 (?), 9.6.2016 22:11

Tak přesně tohle letos vidím na planých fialkách, kterých je na zahradě v trávníku plno. Takže kupovaným substrátem to nebude, Hanča

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz