Ženšen pětilistý

host - 18.164 (?)
16.11.2009 22:00

saponinů je moc druhů, nevyznám se v té chemii, ale slyšel jsem, že některé jsou toxické a některé mohou vysrážet krvinky.V panax ginseng jsou něco mezi saponiny a glykosidy, nejsou toxické, podobně nejsou toxické v kořenu kosatce, který se prodává jako droga.A velmi málo toxické saponiny jsou v cukrové řepě. Kdo si koupí v lékárně panax ginseng, tak by měl vědět, že k tomu má brát i cukr.Jinak když ho užije na lačno, tak to do 20 minut tak zrychlí látkovou výměnu, že to může vyčerpat cukr z krve a pak je člověk spíše unaven než osvěžen.
Já zkušenosti s jiao.. nemám, a málokdo je má u nás. Já bych bral spíše tu cukrovou řepu, neb panax ginseng.Ale kdo chce experimentovat...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 94.36 (?), 12.11.2009 11:24, zobrazeno: 7740x

Jiaogulan (lat. Gynostemma pentphyllum, česky někdy ženšen pětilistý, ačkoliv se ženšenem Panax není příbuzný) je liána z čeledi tykvovité, jejíž původ je v oblastech jižní Číny. Je mrazuvzdorná až do –15 °C. Na zimu nadzemní části odumírají, na jaře však znovu obráží. Dá se pěstovat i v květináči.

Obsahuje 4x vyšší koncentraci saponinů než ženšen. Celkem 85 druhů saponinů, stopové prvky, vitamíny, aminokyseliny a bílkoviny. Po staletí lidé věří, že umí prodloužit život. V místech kde lidé pijí odvar z jejích listů, se běžně dožívají velmi vysokého věku. Posiluje činnost srdce, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Reguluje krevní tlak - vysoký snižuje, nízký naopak dokáže zvýšit. Uvolňuje křeče, posiluje nervový systém, stimuluje funkci jater, působí jako prevence proti rakovině.

host - 18.164 (?), 16.11.2009 22:00

saponinů je moc druhů, nevyznám se v té chemii, ale slyšel jsem, že některé jsou toxické a některé mohou vysrážet krvinky.V panax ginseng jsou něco mezi saponiny a glykosidy, nejsou toxické, podobně nejsou toxické v kořenu kosatce, který se prodává jako droga.A velmi málo toxické saponiny jsou v cukrové řepě. Kdo si koupí v lékárně panax ginseng, tak by měl vědět, že k tomu má brát i cukr.Jinak když ho užije na lačno, tak to do 20 minut tak zrychlí látkovou výměnu, že to může vyčerpat cukr z krve a pak je člověk spíše unaven než osvěžen.
Já zkušenosti s jiao.. nemám, a málokdo je má u nás. Já bych bral spíše tu cukrovou řepu, neb panax ginseng.Ale kdo chce experimentovat...

host - 180.2 (?), 17.11.2009 13:35

ženšen pětilistý (Panax quinquefolia) roste v Kanadě a s gynostemou pětilistou (gynosrmma pentaphyllum) nemá nic společného. Nelíbí se mi vyumělkované nesprávné názvy rostlin, které mají zvýšit tržbu prodejců. Již v minulosti bylo talinum latnaté nazýváno korejským ženšenem atd. Je to téměř trestuhodné tak klamat veřejnost.  bylinář Vláda

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz