Petrklíč

vrana1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (171) - 18.164 (?) 
19.4.2010 11:19, zobrazeno: 5479x

petrklíčů je moc druhů já mám na mysli ten žlutokvětý, který u nás v lesích místy roste a je chráněný zákonem, může se sbírat jen květ, je dobrý do čaje.Na slovensku se ale mohl, nevím jak nyní sbírat i kořen.Ten obsahuje mnoho saponinů.dá se z něj udělat alkoholový výtažek a asi i čaj.Ten se nepije, ale s vodou se s ním kloktá.Je to hotový zázrak, odhlení to a vyčistí v krku nádherně.Kdysi se dal dostat i v lékárnách jako radix primulae.Dnes se na něj nějak zapomíná, místo něj se používají předražené jiné výrobky na odhlenění.Skoro všechny léky v lékárnách jsou silně předraženy.Můj lék stojí v lékárnách krabička 460.- ale v nemocniční lékárně tentýž stojí 140.- Šlo by určitě si petrklíč sám pěstovat, aby se nemusel brát v přírodě.Rád bych to tímto doporučil

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 180.2 (?), 20.4.2010 7:16

Petrklíče jsou léčivé dva druhy prvosenka jarní, která roste na suchých místech a prvosenka vyšší, která roste na vlhkých místech. Vzhledem k tomu že prvosenek v naší přírodě ubývá nedoporučuji v žádném případě je trhat nebo vyrypovat, je lépe se domluvit v nejbližší botanické zahradě poblíž Vašeho bydliště, kde Vám přebytečné sazenice rádi darují případně semena na vysetí.  bylinář Vladimír

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz