|
Nejzdravější ovoce na světě roste dobře i u nás
|
|
|
|
|
|
|
host - 252.35 (?) 26.9.2010 13:07, zobrazeno: 9101x
Vím, že někteří tady už jsou na moje příspěvky propagující aktinidie alergičtí.Ale já vím, že nikdy není dostatek doporučení, pro tuhle rostlinu, eventuelně její nejlepší odrůdy.Obsah vitamínu C v jisté odrůdě je 1520mg% a v mnohých odrůdách i více.Jsou tady mezi námi lékaři, primáři a j. byl bych rád, kdyby se vyjádřili.Kdysi jsem propagoval užívání žen šenu/to už nedělám/ a lékař mi řekl: kdyby něco takového skutečně bylo, tak bychom to jako loékaři už dávno měli.Zeptal jsem se teda, co o tom ví.nedokázal odpovědět, zjistil jsem, že nic.
Já mám tady na mysli knihu Dr.Paulinga: Vitamin C a zdraví a jiné informace o vitamínu C, který je mnohaúčelový pro organismus.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 61.6 (?), 26.9.2010 21:09
Vitamin C je jistě pro lidi a jejich zdraví užitečný. Glorifikace potravin, které jej obsahují ovšem vznikla v době, kdy hlavním zdrojem C vitaminu mimo sezónu byly brambory, v menším citróny. Dnes, kdy máme celoročně na pultech k dispozici nepřeberně čerstvého ovoce i zeleniny, nedostatkem vitamínu C nikdo netrpí. Nehledě na to, že běžně k dostání syntetický. Posuzovat proto kvalitu ovoce pouze podle obsahu C vitamínu je přežité.. Existuje řada biologicky aktivních látek, které jsou pro organizmus neméně potřebné jako jmenovaný vitamín (namátkou esneciální aminokyseliny, nenasycené mastné kyseliny, enzymy, jiné vitamíny a antioxydanty) a v běžných potravinách jich není nadbytek.
Nechci zpochybnit prospěšnost C vitamínu. Až na výjimky ho ale máme všichni dostatek a cpát do sebe násobky doporučené dernní dávky nemá žádný smysl.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 58.225 (?), 27.9.2010 20:39
Pojem nejzdravější ovoce je trochu zavádějící.Můžeme tím myslet jeho účinek, nebo význam ve výživě, ale také jeho kvalitu a zdravotní stav ve smyslu čerstvá jahoda je zdravější, než nahnilý banán... K tomu vitaminu C - kyselině askorbové- všeho moc škodí a při dlouhodobém užívání megadávek této látky se ve větší míře vyskytují problémy s oxalátovými ledvinovými kameny (Dr. Gebauer),takže ve snaze si posílit zdraví můžeme dosáhnout opaku, ale kšeft je kšeft. Jinak s tím obsahem vitaminu C v jednotlivých plodinách je to také často otázkou obchodu.Hledají se rakytníky, goji a mnoho dalších rostlin, aby obchod kvetl, ale že některé naše šípky patří ke světovému vrcholu co do obsahu této látky se jaksi moc nezdůrazňuje.Porovnáme-li sílu citronu, je to úplný břídil i když začíná na c. pH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 252.35 (?), 28.9.2010 18:23
ano, vím, to je výborná věc.Mně se s ní pracuje ne moc dobře, chytá mi červy, změkne a tím ztratí vitamínC.Kdo má sušičku nebo umí to usušit tak to má fajn.Karpatia má okolo 1500mg% stejně jako kolomikta. šípek ale nemůžu jíst syrový, hned z keře, a už vůbec ne s lahodným pocitem jako kolomiktu.A kolomikta se dá taky sušit, pak produkt má okolo 5000mg% C.šípku nějak zapomínám říkat ovoce.
Jinak rusové vyšlechtili jejich šípek vitaminnaja, ten má okolo 3000mg% C, to je dvojnásobek víc než karpatia.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|