Jitrocel

Derton - (10) - 128.100 (?)
24.1.2009 1:17
Ahoj. Z detskych cias si pamatam, ako sme si liecili drobne rany ci ustipnutie mravcom, prilozenim listocku skorocelu (jitrocele). V nasej prirode rastu tri druhy skorocelu (jitrocele) - kopiovity, vecsi a prostredny. V uvedenom poradi sa hodnoti aj ich lieciva sila, aj ked v zasade maju podobne liecive ucinky a mozeme ich zamenit. Najlepsie ich rozozname podla tvaru listu. Pestujem skorocel kopiovity (jitrocel kopiovity) v mojej zahradke ako bylinu. Pretoze kde zijem by som ho nezbieral, koli znecisteniu a na vycestovanie za nim by mi to zabralo vela casu.Dolezity vyznam v bilinkarskej praxi ma skorocel (jitrocel) pri vnutornom pouzivani. Skorocelovy (jitrocelovy) caj je dobri proti kaslu, zahlieneniu priedusiek a pluc, pomaha pri zaludocnom a crevnom katare, lieci zkazeny zaludok, cisti mocove cesty a krv. caj zo samotnej rastliny sa moze pit bez obav dlhsiu dobu. Prepacte za popis bez interpunkcnych znamienok.
Bez názvu
Bez názvu
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?), 29.8.2008 12:59, zobrazeno: 5177x

Na jaře jsem nasbírala asi 2 kila jitrocele, dala do hrnce, nechala do druhého dne odstát, svařila, opět nechala odstát. Třetí den jsem tu černou břečku zahřála, přecedila přes plátno, přidala cukr, med a citron a udělal sirup.

V létě syn (15 let) několikrát kašlal a vždy jsme kašel zvládli s bylinkovým čajem a jitrocelovým sirupem. Dokonce mě dostal, když prosil, abych mu udělala radši bylinkový čaj než normální, že mu víc chutná.

Bylinkový čaj (na 0,5 litru): 5- 10 lístků (podle velikosti) jitrocele, 3 lístky šalvěje, 3 horní stonky meduňky a máty, 3 lístky maliníku a 15 sedmikrásek. Dochutím sirupem a citronem.

Derton - (10) - 128.100 (?), 24.1.2009 1:17
Ahoj. Z detskych cias si pamatam, ako sme si liecili drobne rany ci ustipnutie mravcom, prilozenim listocku skorocelu (jitrocele). V nasej prirode rastu tri druhy skorocelu (jitrocele) - kopiovity, vecsi a prostredny. V uvedenom poradi sa hodnoti aj ich lieciva sila, aj ked v zasade maju podobne liecive ucinky a mozeme ich zamenit. Najlepsie ich rozozname podla tvaru listu. Pestujem skorocel kopiovity (jitrocel kopiovity) v mojej zahradke ako bylinu. Pretoze kde zijem by som ho nezbieral, koli znecisteniu a na vycestovanie za nim by mi to zabralo vela casu.Dolezity vyznam v bilinkarskej praxi ma skorocel (jitrocel) pri vnutornom pouzivani. Skorocelovy (jitrocelovy) caj je dobri proti kaslu, zahlieneniu priedusiek a pluc, pomaha pri zaludocnom a crevnom katare, lieci zkazeny zaludok, cisti mocove cesty a krv. caj zo samotnej rastliny sa moze pit bez obav dlhsiu dobu. Prepacte za popis bez interpunkcnych znamienok.
Bez názvu
Bez názvu
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty