host - 199.121 (?), 4.8.2009 19:49
Jalovec obecný je i v Česku domácí rostlinou a je chráněn. Je to jehličnan, často vysazovaný jako okrasný a vytváří samčí i samičí rostliny. V minulosti byl jalovec považován za účinný lék proti mnoha nemocem a byly mu přisuzovány magické účinky. Lidé věřili, že zničit jalovcový keř přináší neštěstí, naopak větvička jalovce, nošená při sobě, chránila proti nemocem. Slova z lidové písně: „Kdybys měla má panenko sto ovec a já jenom za kloboukem jalovec“ měla tedy hlubší význam, nebo také "Vysoký jalovec, vysoký jako já, přeskoč ho má milá... :-)
Významné obsahové látky jsou flavonoidy, třísloviny, silice a různé kyseliny.
Obvykle se droga používá při zánětu močového měchýře, plynatosti, křečích a revmatických bolestech ve svalech a kloubech. Jalovec může zesilovat účinek léků snižujících hladinu krevního cukru a léků močopudných. Laboratorně byl také prokázán účinek proti viru oparu, posílení napětí dělohy i schopnost snižovat hladinu krevního cukru.
Negativa: Droga se nesmí používat u pacientů s existujícím onemocněním ledvin. Použití není vhodné také v těhotenství a v době kojení. Silice může vyvolat slabé podráždění kůže u zvláště citlivých osob. Vyšší dávky podávané za účelem navození močopudného účinku mohou způsobit podráždění ledvin.
!POZOR!
Ostatní druhy jalovce jsou jedovaté! Příznaky otravy po zevním podání jsou pálení, zčervenání, zánět s puchýřky a otok. Po vnitřním podání je otrava provázena bolestí v ledvinách, četným močením, v moči se objevují bílkoviny a krev, moč se barví nachově, zrychlenou srdeční frekvencí, zvýšením tlaku krve a někdy křečemi. Je popisován i potrat jako následek otravy, čehož se dříve hojně využívalo mnohdá s trvalými následky pro nematky.
JALOVČINKY nebo také jalovcové bobule jsou aromatické plody jalovce. Jsou vítanou přísadou jídel ze zvěřiny a ryb. Dodávají také typickou vůni ginu nebo slovenské borovičce (slovenský název jalovce je borievka). Jsou užívány už od starověku. Jalovčinky jsou močopudné, prokrvují sliznici trávícího traktu a zlepšují trávení. Působí proti nadýmání. Ulehčují i dýchání. Jsou vhodné do těžších pokrmů.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|