Pro ty, kteří stejně jako já, rádi suší, mrazí, zavařují, kvasí a pak léčí celou rodinu a okolí, mám pár receptů.
Pampeliškový med
200 květů
1 litr vody
1 kg cukru – písek
1 citron
Květy pořádně propláchneme, dáme do většího hrnce s vodou a citronem pokrájeným na kolečka. 15 – 20 minut povaříme a odstavíme.Přikryjeme čistou utěrkou a poklicí a necháme 24 hodin stát. Druhý den přecedíme (nejlépe přes plátno), přidáme cukr a pomalu za stálého míchání vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Ještě horký med stočíme do sklenic a zarestujeme.
CHceme-li, aby měl med pěknou, světlou barvu, zbavíme nejprve květy zelených zákrovů.
Pampeliškové víno
1,5 litru květů bez zeleného zákrovu
1,5 kg cukru – písek
4,5 litrů vody
kousek zázvoru
1 pomeranč
1 citron
polévková lžíce rozinek
vinné kvasinky
Květy spaříme dvěma litry vařící vody a necháme dva dny ustát. Pak nálev přecedíme přes plátno a přelijeme do pětilitrové nádoby. 2,5 litrů vody svaříme s cukrem a vychlazené přilijeme i s předem připravenými kvasinkami do nádoby. Přidáme rozinky, zázvor, na kolečka pokrájený citron a pomeranč. Vložíme kvasnou zátku a necháme stát na sluníčku. Po dokvašení stočíme do lahví a necháme ještě 3 – 5 měsíců uležet.
Pampeliškový salát s jogurtem
Mladé lístky omyjeme pokrájíme na kousky, přidáme pokrájenou pažitku, petrželku a mladou cibulku. Zalijeme bílým jogurtem, osolíme a opepříme. Místo jogurtu můžeme také použít kysanou smetanu.
Kávovinová náhražka
Stejně jako u čekanky použijeme větší, omyté, pokrájené a opražené kořeny, které pak umeleme a připravujeme stejně jako kávu pravou.