Bylinkové recepty - pampeliška



step anka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 166.33 (?)
10.5.2009 13:57

Pampeliškový likér
0,5 kg květů a větších omytých kořenů přelijeme 0,5 l převařené, vychladlé vody, 0,5 l lihu a cukru dle chuti. Necháme pár týdnů stát na slunci, občas protřepeme. Pak nálev přecedíme přes plátno a užíváme.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
step anka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 166.33 (?), 8.5.2009 19:31, zobrazeno: 7987x

Pro ty, kteří stejně jako já, rádi suší, mrazí, zavařují, kvasí a pak léčí celou rodinu a okolí, mám pár receptů.

Pampeliškový med
200 květů
1 litr vody
1 kg cukru – písek
1 citron
Květy pořádně propláchneme, dáme do většího hrnce s vodou a citronem pokrájeným na kolečka. 15 – 20 minut povaříme a odstavíme.Přikryjeme čistou utěrkou a poklicí a necháme 24 hodin stát. Druhý den přecedíme (nejlépe přes plátno), přidáme cukr a pomalu za stálého míchání vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Ještě horký med stočíme do sklenic a zarestujeme.
CHceme-li, aby měl med pěknou, světlou barvu, zbavíme nejprve květy zelených zákrovů.


Pampeliškové víno
1,5 litru květů bez zeleného zákrovu
1,5 kg cukru – písek
4,5 litrů vody
kousek zázvoru
1 pomeranč
1 citron
polévková lžíce rozinek
vinné kvasinky
Květy spaříme dvěma litry vařící vody a necháme dva dny ustát. Pak nálev přecedíme přes plátno a přelijeme do pětilitrové nádoby. 2,5 litrů vody svaříme s cukrem a vychlazené přilijeme i s předem připravenými kvasinkami do nádoby. Přidáme rozinky, zázvor, na kolečka pokrájený citron a pomeranč. Vložíme kvasnou zátku a necháme stát na sluníčku. Po dokvašení stočíme do lahví a necháme ještě 3 – 5 měsíců uležet.


Pampeliškový salát s jogurtem
Mladé lístky omyjeme pokrájíme na kousky, přidáme pokrájenou pažitku, petrželku a mladou cibulku. Zalijeme bílým jogurtem, osolíme a opepříme. Místo jogurtu můžeme také použít kysanou smetanu.


Kávovinová náhražka
Stejně jako u čekanky použijeme větší, omyté, pokrájené a opražené kořeny, které pak umeleme a připravujeme stejně jako kávu pravou.

   
step anka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 166.33 (?), 10.5.2009 10:33

Lidová pranostika říká, že kdo snědl na Zelený čtvrtek pampelišku, byl po celý rok chráněn před každou nemocí.

Zapečený pampeliškový špenát
500 g listu pampelišky
500 g brambor
200 g salámu nebo uzeného masa
50 g másla
100 g strouhaného sýra
sůl, pepř, bešamel
Uvařené brambory nakrájíme na kolečka, uvařené listy nahrubo a salám na kostičky. Zapékací misku vytřeme máslem a pokládáme vrstvy brambor(osolíme, opepříme), salámu, listů,zalijeme bešamelem a posypeme sýrem. Vrstvy střídáme, dokud vše není v misce a nakonec zapečeme v troubě.

Při cukrovce sníme v době květu denně až šest stonků pampelišky.

Na snížení hmotnosti si dáme denně,,panáka“ pampeliškového likéru před obědem a před večeří.

Na pihy vezmeme hrst čerstvých květů a dáme je do 0,5 l studené vody. 15 minut vaříme na mírném ohni. Po čtvrt hodině odstavíme, necháme ještě chvíli vyluhovat a pak přecedíme a omýváme.

Bradavice několik týdnů potíráme pampeliškovým mlékem.

Bělení listů
Bělení listů se používá, chceme-li mít listy světlejší, křehčí a méně hořké. Docílíme toho jednoduše tak, že rostlinu na několik dní přikryjeme nějakou nádobou, nebo máme li větší množství, použijeme černou fólii. Máčením ve slané vodě ztrácejí listy pampelišky svou hořkost, zároveň však i značnou část vitamínu C.

      
host - 174.166 (?), 10.5.2009 11:53

Fajn, panáka bych si dala, a jakže se ten pampeliškový likér dělá? Hanča

         
step anka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 166.33 (?), 10.5.2009 13:57

Pampeliškový likér
0,5 kg květů a větších omytých kořenů přelijeme 0,5 l převařené, vychladlé vody, 0,5 l lihu a cukru dle chuti. Necháme pár týdnů stát na slunci, občas protřepeme. Pak nálev přecedíme přes plátno a užíváme.

            
host - 174.166 (?), 10.5.2009 14:41

Díky! A musí to být přímo líh, nebo se dá naložit i třeba do vodky? Hanča

               
step anka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (74) - 166.33 (?), 10.5.2009 21:18

Klidně do vodky, já jí používám také.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci9.6.2025
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika