Tymián se sice rozlézá, ale zvolna - doporučuji koupit již vzrostlé v OBI, či Baumaxu - naleznete zde různé tymiány, kouzelné je, že některé mají ostřejší, některé jemnější vůni, jiné voní po citrónu. "Citrónové" by teoreticky neměly přežít venku, ale na skalce obrácené k jihu mi krásně prosperují. Vcelku bez problémů seženete 4-5 variet během pár měsíců. Seté bohužel nabízejí jenom dva druhy (asi osiváři trpí přílišným konzervatismem).
Určitě zasijte , nebo zasaďte i saturejku a to horskou, narozdíl od ostatních saturejek je horská TRVALKA.
Urřitě vám udělá radost i OREGANO - mám dvě variety, standard a drobnolistou- ta je jemnější. Pozor! Oregano vyžaduje občas usměrnit- nejlépe střihem při květu - nevysemení se Vám na záhon.
Tyto tři bylinky tvoří "provencálskou trojku" a jsou nedílnou součástí i ostatní středomořské kuchyně - pokud Vám sedí tředomořský lifestyle budete nadšená - při používání čerstvých bylinek neexistuje cesta k návratu k sušeným.. POZOR! NEHNOJTE! Jednak se tymián snadno spálí, a při opatrném hnojení vyrazí do květu.
Trvalkou je estragon - ten lze vysít, podobná situace je i se šalvějí.
FAjn a nepostradatelná je čerstvá bazalka, ale v našich podmínkách je to letnička - nejlépe se jí daří v samozavlažovacím velkém květináči, na nějakém dobře prohřátém místě - bazalku hodně hnojte a hodně zalévejte, je extrémně náročná na vodu.
A pokud chcete nějaký jednoduchý recept na úvod - nakládaný sýr (balkánského typu ) nakrájejte na malé kostky á 2 cm , dejte vrstvu do sklenice zasypte lístký čerstvého tymiánu,oregana , saturejky a čerstvými plátky česneku a trochou hrubě drceného pepře. Můžete přidat i na nudličky nakrájená sušená rajčata. Opakujte ,dokud nenelníte sklenici. Zalijte panenským olivovým olejem, nebo směsí Olivového a dobrého slunečnicového oleje. Nechejte týden uležet v chladničce. Úspěch zaručen. (Olej snese i druhou, či třetí várku sýra)
A pokud