Stavba drevene udirny (amaterska)



host - 227.229 (?)
23.7.2009 21:39

Tak sem zpatky..  :D Zatim jsem to vyklidil u nas ve sklepe, a zkousel sem tak naslepo slozit tu udirnu a udirna by mela velikost 120cm vyska a po stranach 45 cm.Dale sem nasel na pude s uspechem celkem 2 pozinkovane roury a jedna   ma ohyb ta by sla do komina.Tady se chci zeptat .. pouziva nekdo z vas jako kourovod nebo cokoli jineho pozikovany plech?? nebude to vadit?

Jinak mam vsecko (jeden velky ocelovy silny plech)z toho nazezu ctverce na topeniste.Jedine co mi chybi je beton :DD

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 227.229 (?), 23.7.2009 14:23, zobrazeno: 84286x

Cau chci se zeptat.Zjistil jsem ze u nas ve sklepe je druhy vstup do komina.Topime pevnymi palivy v kotelne ale v druhe misnosti je u stropu dira do komina.Zkousel sem tah pomoci zapaleneho drivka a ohen horel do boku takze to je ok, ale zajima me z ceho bych mohl postavit tu udirnu.Chel bych pouzit palubky z smroveho nebo brovicoveho dreva a spodni a vrchni cast z desek (asi smrk) upravenych el.hoblikem.Nebedu nic lepit :D cele to pritahnu k sobe a sesroubuju hranolkama.. Topeniste bych udelal z neceho ale jeste nevim z ceho.stare kamna nikde v baraku uz nejsou.Musim najit nejakou alternativu :DD a nechci ho mit pod udirnou ale kvuli bezpecnosti bych udelal odbocku vlevo ...Tak a ted se chci zeptat..  jak napojit kourovod. Z topeniste by mel vest vrchem nebo zady na spodni strane??  a u udirny kdyz ho napojim uprostred zespoda a prsne nahore uprostred stropu bude vystup do komina bude to dobre postavene??

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 227.229 (?), 23.7.2009 14:59

Proste nedokazu na iternetu najit najaky navod(a planky) na stavbu drevene udirny nebo nejake pokusy.Nejvic se da najit jak ji pouzivat, jak topit a recepty nakladani masa 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228) - 30.67 (?), 23.7.2009 15:53
Na stavbě samotné udírny není co vysvětlovat, prostě kostra z hranolů a na to palubky... Oddělené topeniště je velmi správné řešení, ideální by bylo tak 2 metry daleko. Píšete, že už doma žádná stará kamna nemáte, no tak jednoduše navštivte sběrné suroviny a tam si něco najděte. Nebývá v tom žádný problém, jen Vám logicky to železo naúčtují o něco dráž, než ho vykupují. Představu o napojení kouřovodu do spodku udírny a napojení na komín máte, podle mého názoru, také správnou, jen nezapomeňte, že při uzení je dobrý tah komína v podstatě nežádoucí. Proto určitě nezapomeňte na regulační klapku. I když ono celkově vzato mít udírnu v domě není příliš praktické, protože dobré uzené vzniká za podmínek, kdy komín je v podstatě uzavřen a kouř uniká spíš kolem dveří a různými škvírami...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 227.229 (?), 23.7.2009 17:37

Jeste se chci zeptat. ze bych to postavil v te misnosti takto az nato ze vyvod pude smer komin: D     Mame v baraku docela dostatek cihel ale ne samotovych :ze bych je ocistil a pomoci betonu to udelal tak ze topeniste (mam jen 2 samotky na spodek:(     )  bylo z cihel a a  cely kourovod a zaklad cc 60cm od zeme ktery ma uprostred teda vyvod na kourovod a na to postavil tu udirnu udelanou zvlast. Chci se ted zeptat jestli muzu udelat max ten zaklad a kourovod nebo se da udelat i topeniste z cihel aniz by to prasklo.Mame v baraku prave hafo cihel a chcely bychom se jich zbavit. ruzne kousky a tak.A jestli tomu nebude vadit baton. dik za predchozi odpoved :PSem fak amater jen sem jeden cely den cetl o tom jak se udi.Zaden profik nejsem ale dilnu mam a byl bych schopen to vklidu udelat. Jen by me zajimalo jestli by se dal udelat cely zpodek z cihel. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
luiss - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 215.221 (?), 23.7.2009 17:49

Dobrý den, taky nejsem žádný profík, ale do tohoto bych asi nešel. Co mi tam nesedí je přístup kouře uprostřed ze spoda.Při uzení Vám bude kapat mastnota a apokud Vám to zteče do ohniště, blafne a máte vyuzíno a to doslova.Dále když uděláte udírnu celodřevěnou a ikdyž ji uděláte pečlivě a jak nejlíp umíte, stejně Vám ten kouř bude prosakovat ven okolo dvířek a mezi spárami. Jak psal Honza.Nevím jestli je to dobrý nápad stavět udírnu v domě. Pokud nechcete a nebo nemáte moc místa, postavte si udírnu rozkládací, tzn. vlastní udírnu, kouřovod a topeniště. Mám to také, pokud budete mít zájem pošlu na meila fotky. Jsem spokojen, udím cca 6-7 do roka podle toho jak mám chuť nebo kamarádům.Luiss

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 227.229 (?), 23.7.2009 19:42

Jn zapomel sem pridat ze fakt nemuzu mit udirnu ani za barakem i kdyz tam mame malou zahradku/kvuli sousedum.a ani zepredu.Jediny mozny zpusod je ten dym napojit do kominu. Nikdy sme na zahradce ani neposedavaly.Proste na to nejsou podminky ale komin by se dal.uz sem byl ted v obi a koupil 2 baleni borovicovych obkladu protoze smrkove maji az moc znicene zamky.           A jinak ja nechci mit topeniste vubec pod tou drevenou udirnou: DD topeniste bude tak 1,5 metru daleko.. vic to nejde kvuli mistnosti.Sklep mame fakt ˇˇ jako dilna´´ smradi se tam furt pac tam je pec takze o zapach ve sklepe ani tak moc nejde :DD ale nesmi to z toho lezt fakt moc.to musim mit cely utesneny.Zaden dym z toho nesmi cudit jako ze prijdu tam prilozit a cely misnost bude v jednom dymu: DD to ne. Uvazuju ze dam u topeniste malicke dvirka a klapku a tak to bude tahat od zacatku a jeste na konci kolena do komina taky nejakou klapku.zadna mastnota do ohne nepujde, ale asi tam budu muset udelat nejaky ctvercovy rost dolu .chtel bych tady dat nejaky odkaz ale bohozel to nejde :(     pro me je problem udelat topeniste.neco vymyslim a napisu.Kazdopadne je to uz nezvratne pac mam uz ty palubky...:DDD ale napisu..Rad bych tu dal nejake fotky te stavby ale jak??? registrace??

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 227.229 (?), 23.7.2009 21:39

Tak sem zpatky..  :D Zatim jsem to vyklidil u nas ve sklepe, a zkousel sem tak naslepo slozit tu udirnu a udirna by mela velikost 120cm vyska a po stranach 45 cm.Dale sem nasel na pude s uspechem celkem 2 pozinkovane roury a jedna   ma ohyb ta by sla do komina.Tady se chci zeptat .. pouziva nekdo z vas jako kourovod nebo cokoli jineho pozikovany plech?? nebude to vadit?

Jinak mam vsecko (jeden velky ocelovy silny plech)z toho nazezu ctverce na topeniste.Jedine co mi chybi je beton :DD

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 227.229 (?), 24.7.2009 1:28

MMMM mate pravdu.to je blbost to davat ten kourovod uprostred zespoda..(doufam ze kominku to nevadi)  sem to pochopil az ted.Jako ze by mastnota tekla do kourovodu... takze to zapojimnizko zboku a dolu dam plech.

Myslel jsem to tak ze my to bylo vic rovnomerne ten prisun koure primo stredem aby to bylo vyuzene vic rovnomerne ale upoustim od toho.  

           takze verdikt

Kourovod :Upoustim od cihel :DDnasel sem pozink rouru(jednu velkou (2m) (kourovod) a jednu tenci s ohybem na konci ta bude do komina. 

Topeniste :Cele z zeleza.Svarecka neni tak se to sesroubuje malym L profilem jako kostka s bocnim vystupem na kourovod

Udirna.:pristup kourovodu zboku.vysoka 1.2 m.Dvoje dvere.Spodni budou vic napevno spis na cisteni . uprostred (60cm od spoda) bude rost. Nekde v jeho urovni budou druhe dvirka. Cele ty palety do sebe napasuju a seroubuju hranolkama a pak dam ty 4 steny k sobe a rohy budou co nejvic spojene vetsimi hranoly..

 .:D

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 215.221 (?), 24.7.2009 13:28

Když už jste se rozhodl na tu udírnu ve sklepě a není s Vámi hnutí, tak pár rad. Nač dvoje dvířka, když Vám stačí jedny, ta udírka není zase tak velká 120x45 cm aby jste tam musel mít dvoje. Víc dveří víc mezer, víc kouře. Do komínu na odvodu dejte klapku, je to nutné kvůli omezení tahu kouře. Na dno udírny si udělejte nebo nechte udělat vanu, stačí centimetrový okraj a buďto ji nechte vyspádovat do středu a dírku a pod ní kbelík na mastnotu, nebo rovnou a mastnotu po uzení odstraňte. Dále pokud Vám vadí že kouřovod bude z boku a nebude rovnoměrně kouřit na maso, udělejte nad vývodem v udírně stříšku z plechu a kouř se Vám rozvine. Pozink bych určitě nepoužil, To ne. Ani na kouřovody ani na vanu ani na tu stříšku.Počítejte s tím, že budete, ať chcete nebo ne, mít ve sklepě kouř a dým, protože Vám ta udírna bude propouštět a udí se na cca 60-80 st. celsia a i s topeniště Vám to bude unikat. Jinak Není co dodat,.alespoň ted si naryclo nevzpomenu.Dejte pozor ať Vám ta udírna neblafne a nevyhoří celý dům, odstraňujte preventivně mastnotu z vany, topeniště by taky mělo mít nějaký regulátor tahu. Jinak přeji aby Vám to sloužilo a hodně štěstí. Luiss

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 227.229 (?), 24.7.2009 13:58

jj diky.Urcite mate pravdu.Udelam ty klapky.Vanu jestli to nebude vadit pouze polozim na dvo a po kazdem konci uzeni vycistim.  Urcite tu udirnu jeste nez tam neco dam protahnu tak na 100 s     na 4 h.Zjistim kdeto nejjvic kouri kourTeplomeru mam nekolik k peci nekolik druhu. No dneska se na to vrhu tak dam vedet.Jinak ale uz sem videl tady na foru ze nekdo ma udirnu v baraku.Mel ji ale mnohem lepsi a asi mu to vubec necudi ven.Byla byla cela z nerezu a prosklena.    No k tomu pozinku ja sam nevim ale napsal sem na internet a docela sem byl prekvapenej ze se z toho delaj cely udirny a na prodej..    kazdopadne to cele promiju umyju atd. celou pec protopim.Snad na konci bude vysledek stat za to

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?13.6.2024
Kouří do místnosti10.6.2024
Traverzy IPE5.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?1.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika