Špek

Marek V - (1) - 71.136 (?)
18.1.2014 22:22

Dobrý den. Naše rodina udí vepřový bok (bůček) už 4generace stále stejnĕ. S přípravou bůčku začínáme už na zabijačce. Na závér zabijačky necháme sirový bůček povařit 20 minut v bílé zabijačkové polívce, přes noc necháme vychladnout a poté nasucho naložíme do soly a česneku. Necháme minimálnĕ 3 dny v chladnu a pak zalijeme slanou vodou. Zaťížíme kamenem tak aby bylo maso celé ponořené. Maso se musí hlídat a při potřebĕ vymĕníme lák. Udíme za 3 týdny po zabijačce. Doba uzení je cca 12 hodin.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Marek V - (1) - 71.136 (?), 18.1.2014 22:22

Dobrý den. Naše rodina udí vepřový bok (bůček) už 4generace stále stejnĕ. S přípravou bůčku začínáme už na zabijačce. Na závér zabijačky necháme sirový bůček povařit 20 minut v bílé zabijačkové polívce, přes noc necháme vychladnout a poté nasucho naložíme do soly a česneku. Necháme minimálnĕ 3 dny v chladnu a pak zalijeme slanou vodou. Zaťížíme kamenem tak aby bylo maso celé ponořené. Maso se musí hlídat a při potřebĕ vymĕníme lák. Udíme za 3 týdny po zabijačce. Doba uzení je cca 12 hodin.

host - 127.225 (?), 28.3.2018 8:02

Dobrý den, připojuji také reakci - dělal jsem domácí uzený bůček. Část byla teda bůček libovější a část velmi tučná. Maso jsem si nakrátil na cca. 0.8-1kg štrůdly. Do hrnce jsem si dal vařit litr vody a vytvořil jsem si z něj 24% solný roztok. Namíchal jsem si cca. 50:50 rychlosůl s obyčejnou kuchyňskou solí. Toto jsem spolu chvíli povařil a venku vychladil. Natřikovací injekcí jsem pak tento rozvar nastříkal do masa, pěkně místo vedle místa. Chce to trochu cviku a jde to úplně v pohodě. Poté jsem maso pokladl na plátky nakrájeným česnekem a celé jsem to pořádně zabalil do potravinové fólie a dal do lednice. Tam jsem to nechal 4 dny a jen jsem to 1x za den otočil, ať se hezky sůl rozprostře. Po čtyřech dnech jsem vytopil a vysušil udírnu (mám doma dělanou dřevěnou s topnou spirálou a generátorem dýmu). Mezitím jsem vyndal maso z lednice a dal jej rozvlažit na cca. 1,5 hod do horké vody (cca. 75-80°C). Maso jsem pak napíchl na háky a nechal pořádně okapat. Udírna byla mezitím krásně suchá, tak jsem vložil maso. Ze začátku jsem nechal teplotu jen cca. 30°C asi hodinu. Pak jsem teplotu zvýšil na 60°C a takto jsem to udil 8 hodin. Stačilo by i méně, maso bylo krásně prouzené. Generátor dýmu jsem nechal ze začátku asi 2 hodiny na plné pecky, pak jsem jej potenciometrem trochu stáhl a na konci jsem jej zase nechal jet. Když jsem po 8-mi hodinách vypnul topnou spirálu, nechal jsem to ještě asi hodinku ofoukat studeným kouřem. Takto jsem to potom nechal venku vychladit a 2 dny jsem maso větral. Chutná a vypadá opavdu skvěle. Propříště postup lehce upravím a maso budu nakládat do vakuovacích sáčků a celé to zavakuuji. Rozvlažovat budu podle velikosti a výšky kusů masa. Udit budu cca. 7 hodin. Přikládám pár fotek. Uzení zdar! V.

Masíčko
Masíčko
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci9.6.2025
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty