Nahřívání udírny



host - 226.182 (?)
29.4.2012 12:02

Dobrý den, já roztápím udírnu jakýmkoliv dřevem a topím tak dlouho až je udírna dokonale vysušená.Před vkládáním masa nebo klobás začnu dávat buk a olši bez kůry.Smrk při uzení nepoužívám.Uzení zdar, rpstylle@seznam.cz


Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 60.26 (?), 29.4.2012 10:08, zobrazeno: 12757x

Dobrý den, dočetl jsem se tu, že udit by se mělo nejlépe bukovím, břízou nebo ovocným dřevem bez kůry.Je nuné při rozehřívání a sušení udírny topit také tímto dřevem, nebo můžu použít cokoliv jiného (např. smrk)?? A po pověšení masa už topit třeba jen tím bukem.

Děkuji za reakce. Ondra

   
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 29.4.2012 10:19

Ano, nahřívat můžeš jakým koliv dřevem, třeba smrkem a smrkem můžeš taky udit, né sice moc, ale jde to, třeba tak 40% smrku a zbytek tvrdého ovocného dřeva.Pozor na vyhasnutí ohniště a použití papíru, papír způsobuje hořkost masa.

   
host - 226.182 (?), 29.4.2012 12:02

Dobrý den, já roztápím udírnu jakýmkoliv dřevem a topím tak dlouho až je udírna dokonale vysušená.Před vkládáním masa nebo klobás začnu dávat buk a olši bez kůry.Smrk při uzení nepoužívám.Uzení zdar, rpstylle@seznam.cz


      
host - 226.182 (?), 29.4.2012 12:07

      
host - 164.4 (?), 29.4.2012 12:48

no párečky vypadají luxusně a věřím že i tak chutnajíyes

         
host - 226.182 (?), 29.4.2012 17:27

Díky za pochvalu, chutnají výborně.Nemám rád když jsou černé jak bota.Celou zimu jsem se ptal tady na rady různých udičů a dílo se daří.Každé nové uzení je lepší a lepší.Pokud budete mět nějaké otázky a já je budu vědět odpovědět, rád poradím.Radek. 

            
host - 164.4 (?), 29.4.2012 20:56

tak to není zač, jako radu sem můžeš hodit recept-kolik a jakého masa, jakým strojkem jaká a kolik soli atd.doba uzení a teploty... díky Tonda

               
host - 226.182 (?), 1.5.2012 12:31

Zdar, maso dávám 1/2 na 1/2.První klobásy jsou konina a bůček, druhé telecí a bůček.Libové maso pomelu šajbou s otvory 12mm a bůček s otvory 6mm.Každé maso dám zvláštˇ.Navážím si koření, dávám jen sůl 20-22g na 1kg,1g cukru,2-3g perře,1,5-2g ml.kmínu,6g česneku a 0,2g majoránky.Koření promíchám bez česneku a dám část ke každému masu, zamíchám a nacpu do plastových nádob a dám do lednice kde je 0-3 stupně(lednice jen pro tyhle účely),nechám 3-4 dny uležet.Po čtyřech dnech vyndám libové maso a 1/3 dvakrát semelu s čenekem na šajbě s otvory 3mm.Když je maso semleté, dám ho do robota a na pomalé otáčky začnu vyrábět prát.Do prátu přidávám vodu, která je1/2 objemu masa.Voda je ledová, někdy s kousíčky ledu.Maso s vodou nechám dobře propracovat cca 40min v lepivou hmotu.Do takhle vyrobeného prátu dám zbytek libového masa a dobře propracuji, pak přidám bůček a jemně zapracuji do směsi.Vyrobenou směs narazím do střev, párkrát propíchnu jehlou a nechám na tyčkách do druhého dne odležet.Vkládám do vyhřáté udírny.Udím prvních 45min. na 80C a dalších 5-6hod na 60-70C.Doba uzení může být kratší, podle druhu masa.Já když udím cca 5hod.tak klobásy zkouším na chutˇ.Topím suchým bukem a olší bez kůry.Nakonec přidám polínko třešně na vůni.Uzení zdar, Radek.   

                  
host - 151.98 (?), 2.5.2012 20:30

díky za podrobný návod, určitě podle toho vyzkouším... jen musím dostavět uďák... Tonda

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika