Souhlasím s SPCh a hostem. Je lépe rozměry králíkárny/kotců předimenzovat než naopak. Dle mých zkušeností je ideální, co do rozměrů takový kotec, ve kterém se králík může jednak pohodlně natáhnout a také může udělat nejméně jeden skok, což je přirozený pohyb, od toho se odvíjí i výška kotce.
Pokud jde o podlahu, tak jakékoliv rošty jsou nežádoucí, nikdy neposkytnou králíkovi dostatečně pohodlnou oporu a navíc králíci rádi leží na měkkém. Osobně jsem i proti linu, neboť mezi linem a podlahou je ideální prostor pro plísně a jiné neplechy.
Jednu dobu jsem také uvažovala o tom, co dát na podlahu, ale je to celkem zbytečné, protože to jak bude nasákávat podlaha je odvyslé od toho, jaká je použitá podestýlka. Už dost dlouho používám přímo na dno dostatečnou vrstvu speciálně upravené slaměné podestýlky a až na ní teprve běžnou slámu a podlaha v kotcích (OSB) je v naprostém pořádku, čistá a suchá. Kromě toho si šetřím práci s kydáním a králíci jsou v suchu celé týdny.
O větších krmítkách jsem také uvažovala, ale pokud jde o mě, rozhodně by mě to svádělo k méně častému navštěvování králíků, což není žadoucí, stejně jako mít krmení na dvířkách. Dávám jim dost na dva dny.. to pro jistotu, kdybych nestíhala..., ale kromě vyjímek, za nimi chodím každý den jednou či dvakrát. Je to dobré i protože je zkontroluji, pohladím a tak zjistím, kdyby se případně něco nesprávného dělo. Což kdyby měli krmítka na dveřích, by mě možná svádělo k lehkomyslnosti a menší kontrole. Takhle, když musím dvířka otevřít to je vše tak automatické a pokud jde o špinění, používám 900ml betonové obdélníkové misky a jediné, kdy do nich králík načůrá je, když jsou prázdné, resp. zůstane na dně něco, co nechtějí jíst. Jinak žádné špinění.
Jinak mohu doporučit napáječky na vodu, samozřejmě v zimě, nebo velkých vedrech jsou možné použít jen tam kde jsou před přímým vlivem teplot chráněné.