Nemoc králíků

host - 234.228 (?)
31.12.2016 21:21

Podle popsaných příznaků se nejspíše jedná o mor. Kokcidiozou jsou jedinci oslabeni a snáze mohou podlehnout infekci. Moru se bráníme očkováním, kokcidiozu je třeba ve více zamořeném chovu přeléčit určenými léčivy (např.ESB 3), ne jen tzv.přírodními prostředky. Ty lze použít jen jako prevenci, nikoliv v už nemocném chovu. Zbylé chovné jedince lze nadále v chovu použít za předpokladu přeléčení kokcidiozy. Každoroční očkování proti moru a mixomatoze chovných kusů i mláďat je jedním z předpokladů fungujícího chovu. V.L.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 210.53 (?), 31.12.2016 15:22

Některé jsem stihl jeste zabít, tyto játra jsou ze živého jedince. Postupovalo to velice rychle a králíky mám na chalupe, kde jsem jen kazdý druhý den. Na myxomatozu mi to moc nesedí vzhledek k absencei typických příznaků a navíc bych ji neočekával zrovna v tuhle roční dobu.

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 144.15 (?), 31.12.2016 15:58

Je i zmutovaná "verze", která se projevuje mírněji. Nejsem odborník, ale ty bílé fleky na játrech, jsou pro myxu typické.

Riziko nákazy je nejvyšší od května do listopadu, vzhledem k tomu, že je prosinec, tak to i časově odpovídá.

Nicméně, zcela jasná diagnóza se určí při nekropsii.

host - 84.190 (?), 31.12.2016 18:18

Nejsem zase takový odborník ale vyjádřit se můžu.Když tak mě opravte.Myxomatoza se lečit nedá jako se nedá léčit mor.To se očkuje.Očkované jste to měl?Když má králík oteklé oči a uzliny, hyne v důsledku vyčerpání či zápalu plic. To je myxomatóza.Když sedí chvíli v koutě, pak dá hlavu dozadu, zapíská a následně klepe nohama umírá, tak je to mor.Kokcidioza u toho klidně může být.Ti mladí mohli mít protilátky a ti staří mohli být např očkovaní.To já nevím.Řeč je o moru.Ani v mrazáku nezahyne jestli se nemýlím.Tam paní psala myslím že máte použít louh.Zas to není dobré pro hrebíky, někdo mi říkal že se mu králíkárna rozpadla.´Pitva stojí tisíc korun, někde míň.Pak vypálit plamenem, očkovat čerstvou vakcínou a hlavu vzhůru.Potlačit koxidiozu, čistit,zaléčit, emanox,ocet, vrba, je to boj.

host - 234.228 (?), 31.12.2016 21:21

Podle popsaných příznaků se nejspíše jedná o mor. Kokcidiozou jsou jedinci oslabeni a snáze mohou podlehnout infekci. Moru se bráníme očkováním, kokcidiozu je třeba ve více zamořeném chovu přeléčit určenými léčivy (např.ESB 3), ne jen tzv.přírodními prostředky. Ty lze použít jen jako prevenci, nikoliv v už nemocném chovu. Zbylé chovné jedince lze nadále v chovu použít za předpokladu přeléčení kokcidiozy. Každoroční očkování proti moru a mixomatoze chovných kusů i mláďat je jedním z předpokladů fungujícího chovu. V.L.

host - 234.228 (?), 31.12.2016 21:27

Oprava: myxomatozasurprise V.L.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty