Stáří koz při připouštění

kagime - (2) - 168.65 (?)
23.9.2015 23:31

Děkuji za odpověď, je to skoro jako kdybych napsala na facebok, tam vás sestřelí nejen za gramatiku, ale i za to, že se na něco ptáte :-). Takže opravdu energie mám dost, dokonce jsem i hledala na netu a i přímo na CMSCH informace, ale bohužel jsem nenašla nic co by se mi hodilo, prostě když se třeba u krav zeptám kdy se jalovice poprvé připouští, tak dostanu odpověď při dosažení hmotnosti 350 kg a nebo v určitém stáří, když se zeptám v kynologii, tak dostanu odpověď nejdříve v 15 měsících... Tohle jsem nenašla! To že jsem napsala, že ovce-jehňata vyrostla,  jsem naznačila, že i když nebyla kvalitní pastva, tak ale že jsme přikrmovali a tak zvířata netrpěla hladem a narostla, ale kozy že nenarostly do té velikosti jaké jsme viděli u chovatele. No a já opravdu nikdy kozy neměla, ale chovám jiná zvířata, takže úplný blb nejsem, dokážu ledacos i odhadnout, ale očekávala jsem i odpověď typu " pakliže je zvíře malé nemusí porodit, nebo když počkáte rok, pro zvíře bude první porod těžší..., prostě nějaký názor. Já chápu, že z fotky se nerozliší jak je zvíře veliké, ale možná, kdyby jste napsal že "lehce chybně napsané plemeno" má mít v dospělosti xy kg, nebo xy nějakou výšku, nebo že si myslíte, že jde o křížence x s y plemenem, tak, že bych se alespoň něco dozvěděla, jenže vy mi radíte dohnat vědomosti, ale ani mi neřeknete kde je mám hledat :-). Tak Vám děkuji...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
kagime - (2) - 168.65 (?), 22.9.2015 11:35, zobrazeno: 17581x

Jsem totální začátečníkv chovu koz, tak mne prosím omluvte :-)

Koupili jsme si dvě kozičky jedna je nar. v červenci 2014 a druhá je v září 2014, bylo nám řečeno, že jde o Anglonumbijské kozy (nebo tak nějak :-)), ale myslím si, že jde o kříženky, viz foto. Kozy jsou také podle mého názozu malinké. Přesto, že díky suchému létu a nedostatku trávy jsme museli přikrmovat, tak ale ovce-jehňata normálně vyrostli. K pastvě dostávaly ještě seno, obilí-oves, větve a sůl a pečivo, ale kozy nevyrostly do stejné velikosti jako jsme viděli u chovatele jeho stádo.

Zajímalo by mne zda, když jsou takhle maličké je mám připustit, nebo počkat na příští rok, nebo si tím čekáním nebo uchvátáním zkomplikuji porod?

Mnohokrát děkuji za radu

host - 157.239 (?), 22.9.2015 19:52

Asi máte materiální a prostorové podmínky, chuť a energii na rozdávání-dle i podle Vaší první věty to chce fofrem doplnit vědomosti! Že své kozy nazýváte lehce chybně, není až tak závažné, že je v dalším textu zaměňujete s ovcemi už trochu straší-nebo je vše jinak? S.P.,Ch.

kagime - (2) - 168.65 (?), 23.9.2015 23:31

Děkuji za odpověď, je to skoro jako kdybych napsala na facebok, tam vás sestřelí nejen za gramatiku, ale i za to, že se na něco ptáte :-). Takže opravdu energie mám dost, dokonce jsem i hledala na netu a i přímo na CMSCH informace, ale bohužel jsem nenašla nic co by se mi hodilo, prostě když se třeba u krav zeptám kdy se jalovice poprvé připouští, tak dostanu odpověď při dosažení hmotnosti 350 kg a nebo v určitém stáří, když se zeptám v kynologii, tak dostanu odpověď nejdříve v 15 měsících... Tohle jsem nenašla! To že jsem napsala, že ovce-jehňata vyrostla,  jsem naznačila, že i když nebyla kvalitní pastva, tak ale že jsme přikrmovali a tak zvířata netrpěla hladem a narostla, ale kozy že nenarostly do té velikosti jaké jsme viděli u chovatele. No a já opravdu nikdy kozy neměla, ale chovám jiná zvířata, takže úplný blb nejsem, dokážu ledacos i odhadnout, ale očekávala jsem i odpověď typu " pakliže je zvíře malé nemusí porodit, nebo když počkáte rok, pro zvíře bude první porod těžší..., prostě nějaký názor. Já chápu, že z fotky se nerozliší jak je zvíře veliké, ale možná, kdyby jste napsal že "lehce chybně napsané plemeno" má mít v dospělosti xy kg, nebo xy nějakou výšku, nebo že si myslíte, že jde o křížence x s y plemenem, tak, že bych se alespoň něco dozvěděla, jenže vy mi radíte dohnat vědomosti, ale ani mi neřeknete kde je mám hledat :-). Tak Vám děkuji...

host - 116.46 (?), 22.11.2015 23:56

Dobrý deň, to určite nie sú anglonubijské kozy, vyzerajú ako búrske, prípadne ich kríženky. Všeobecne sa kozy pripúšťajú najskôr v 10. mesiaci, alebo po dosiahnutí 60 % hmotnosti, väčšinou to býva min. 32 kg. Viac je lepšie. Keďže ide o minuloročné kozy, dlhšie by som nečakala, údajne potom môže byť problém s plodnosťou.

host - 157.239 (?), 23.11.2015 10:00

Ukažte nám Vaše kozy-hlavně jejich vemínka, ať můžeme posouditi, kdy z nich bude maminka. Jalová jsou malá, pevná, s chloupky jako pápěří-kdo to neví, kdo to nezná, těžko tomu uvěří.winkS.P.,Ch.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz