Předpěstování košťálovin

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3219) - 208.138 (?)
25.6.2025 21:49

Waltře, díky za pochvalu, ale musím říct, že květák vyžaduje daleko víc umu a péče než brokolice (vyzkoušel jsem). Jinými slovy, nemám s brokolicí moc nervů a naopak se klaním pěstitelům květáku. Spíš je to otázka toho, co komu víc chutná. A růžičková kapusta? To je taky vděčná zelenina. Dobře pohnojit, občas zalít a přihnojit a roste to skoro samo. Jediný problém jsou molice, tedy spíš jejich přemnožení. Ale to se týká všech košťálovin. Řeším to netkankou, ale letos jedou líp nechráněné brokolice - ne že by ji neměly, ale viditelně jen v takovém množství, které je neničí. Jiné roky docela trpěly.

Smůlu mají ti, kdo mají zahrádku v blízkosti řepkových polí (a ta se v posledních letech hodně rozmohla). Možná proto je moc zahrákářů nepěstuje.

Milan

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 136.144 (?), 22.6.2025 13:37
V lexaníku jsem měl skákající dřepčíky na přísadách kedluben také velmi brzo. Naštěstí třeba v krmné řepě pořád ještě dobře funguje Karate. S jeho účinností na různé mšice je to už horší, a mandelinka bramborová snad už jen larvy těsně po vylíhnutí.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2284) - 168.103 (?), 22.6.2025 13:47

Tak já určitě nechci do zeleniny žádnou tvrdou chemii, jakou Karate bezesporu je. Vždy jsem si zakládal na tom, že mám zeleninu, ale i brambory, bez chemie. To bych raději tu zeleninu přestal pěstovat. Nabízí se ještě možnost zakrytí netkanou textilií nebo záclonou. To ale ještě budu muset promyslet, musel by to být zřejmě odnímatelný kryt pevné konstrukce. Čas od času do záhonu musím kvůli vzcházejícímu plevelu, taky kvůli sklizni salátu v meziřádcích, atd.

host - 136.144 (?), 22.6.2025 16:55
Tak já třeba letos dvakrát stříkal mrkev proti mšicím a mérám, které mravenci nanesou i pod netkanou textili a je po úrodě. Jednou Karate a pak Mospilan. Možná Karate zůstalo tvrdou chmií pro člověka a možná se člověk přizpůsobil jako škůdci. Vždyť už i v krevním řečišti nám pluje mikroplast, zachvíli nám budou muset instalovat filtry jako někde na olejový okruh hydrauliky, a nezdá se že by to někoho příliš zneklidnilo. Kdybych ty přípravky třeba na tu mrkev měl míchat jen kvůli ní, také bych se na to pěstování raději vykašlal, ale ono se to vezme jedním vrzem s řepou nebo bramborama... Jednou jeden starý praktik říkal, že postřikové přípravky ruší, aby nedošlo k tomu, že si škůdce zvykne (Zolone, Bancol, atd.) Ale Karate i když zeon tu bude asi až do konce světa. Ani ten Vertimec, který předělávali už se asi nedá koupit a měl pak úplně jinou konzistenci v porovnání s tím co bylo ve staré lahvičce.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2284) - 21.140 (?), 22.6.2025 18:08
No jak jsem psal, žádnou zeleninu chemií neošetřuju, tedy kromě letošního ošetření rajčat biopřípravkem milbeknock, tím spíše i kořenovou zeleninu. Úplně mi postačí, když musím užít chemii proti kadeřavosti broskvoní, proti monilii peckovin, proti pilatce švestkové, obaleči jablečnému, plísni šedé a padlí na révě, a celkově proti mšicím. To je ovšem, myslím si, takové nutné minimum při sadaření. Ale je pravda, že nějaké lány zeleniny nedělám, jen tolik, na co stačím a co je radost. Dělat brambory a zeleninu třeba na 10 arech, tak tam to chemické ošetření asi nutné je.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2284) - 168.103 (?), 22.6.2025 12:55
Milane, jà zase obdivuju Tvoje nádherné brokolice a růžičkovou kapustu.👍 Na jejich pěstování bych neměl nervy. Tak ať Ti pěkně rostou.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3219) - 208.138 (?), 25.6.2025 21:49

Waltře, díky za pochvalu, ale musím říct, že květák vyžaduje daleko víc umu a péče než brokolice (vyzkoušel jsem). Jinými slovy, nemám s brokolicí moc nervů a naopak se klaním pěstitelům květáku. Spíš je to otázka toho, co komu víc chutná. A růžičková kapusta? To je taky vděčná zelenina. Dobře pohnojit, občas zalít a přihnojit a roste to skoro samo. Jediný problém jsou molice, tedy spíš jejich přemnožení. Ale to se týká všech košťálovin. Řeším to netkankou, ale letos jedou líp nechráněné brokolice - ne že by ji neměly, ale viditelně jen v takovém množství, které je neničí. Jiné roky docela trpěly.

Smůlu mají ti, kdo mají zahrádku v blízkosti řepkových polí (a ta se v posledních letech hodně rozmohla). Možná proto je moc zahrákářů nepěstuje.

Milan

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025