Popraskané kedlubny



host 
9.3.2001 14:02, zobrazeno: 23786x
U rychlených kedluben jsem v loňském roce měl spoustu popraskaných bulev. Při podzimním pěstování bylo popraskaných rostlin méně, ale přesto byly ztráty na sklizni značné. V čem byla příčina?
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Jenda - (8), 15.3.2001 14:55
K pukání bulev kedluben, především rychle rostoucích raných odrůd, dochází buď z důvodů fyziologických nebo jako následek poškození škůdci. Fyziologické pukání bulev vzniká především při nerovnoměrném růstu rostlin. Je reakcí jednak na přebytek vláhy po období sucha, na nárazové vysoké dávky dusíkatých hnojiv nebo na dlouhé jarní období chladu zpomalující růst bulev. Při napadení škůdci jde nejčastěji o kryptonosce řepkového, šedočerného brouka asi 3-4 mm dlouhého, který přezimuje v půdě v hloubce asi 5 cm. Při teplotě 9 °C na jaře brouci vylézají a vykusují v listech okrouhlé otvory, na lodyze jamky. Samičky kladou vajíčka do řapíků listů a pletiv pod vegetačním vrcholem. Vajíčko vylučuje enzymy, které způsobují nejdříve zbytnění pletiv, později pukání bulev. Na řezu lodyhou jsou v dřeni pod vegetačním vrcholem patrné chodbičky s larvami. Škůdce se vyskytuje častěji v teplejších podmínkách. Jako opatření by bylo dobré nepěstovat brukvovité zeleniny v následujících letech na stejném místě. Před výsadbou prohlédněte sazenice a napadené vyloučit. Nekompostujte napadené rostliny.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 155.220 (?), 1.6.2008 9:49

poprasakají když je málo záleváte ihned po vysazení zelít a pak previdelně zavlažovat předejdete pak těmto problémům

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 57.71 (?), 19.6.2008 9:37

Právě jsem se na to samé chtěla zeptat. Včera jsem obhlížela kedlubničky, jsou zatím velké jen jako když spojíte do kroužku palec a ukazovák. Sadila jsem je semínka přímo na záhon a pak rozsadila - jsou to občejné nějaké bílé kedlubny - vždy večer zalévám.. a dnes ráno koukám, že jsou někteřé rozprasknuté až dolů a vypadá to čerstvě a taky si nepamauji, že při včerejším obhlížení (radování se jak rostou) by byly popraskané. Z toho co bylo výše popsáno vůbec netuším, kde byla chyba - proč praskly tak malé? A to už jsou teď na nic? škudce jsem si žádné nevšimla, hnojit nehnojím - jen trochu posekáné trávy... ale i tam kde není tráva se to stalo - tak tím to nebude. Díky za případné rady či nápady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 57.71 (?), 20.6.2008 8:37

Prosím prosím, poraďte mne někdo s těmi kedlubnami, zjistila jsem, že na některých listech jsou takové maličké kuličky, většinou už prázdné a suché - že by to bylo příčinou?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika