Kvetak choroba



janko5.5 - (37) - 234.150 (?) 
30.5.2013 18:03, zobrazeno: 8356x

Praji pekny den. Prosim o určeni poškodenia kvetaku.Mam doma 10 ks kvetaku ale na jednem ze stredu vyrastaji listy ktere jsou poškodenene. Prikladam obrazok. Zistil jsem to že to je nejake vyslepovani kvetaku može to byť pravda?? Listy su take bradavičnate pokrutene a že vraj mam kopupit molybdenový roztok. A nevym či se to neroširi na dalšie kvetaky.Prosim o radu. Dakujem všetkým

Choroba kvetaku
Choroba kvetaku
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Františka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (164) - 176.163 (?), 30.5.2013 18:18

Nedostatek molybdenu způsobuje vyslepnutí košťálovin ale to není choroba jen fyziologická porucha, která doplněním živin vymizí. Podobně se projevuje květilka zelná a to je škůdce který vyžírá střed sazenice a ta pak netvoří hlávky nebo růžice tam by pomohlo zakrýt netkanou textilií, která zabrání náletu škůdce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
janko5.5 - (37) - 234.150 (?), 30.5.2013 19:10

když urobim tunel nad kvetakem bude to stačit ne?? a myslite že když dam kvetakum molybdenu budu mit šancu že jeste zarodi kvetak?? a nemel bych radeji presadit ten jeden kvetak prič od tych 9 kvetaku?? neprenáše sa te choroba??

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4478) - 38.136 (?), 30.5.2013 19:24

To nevypadá na nedostatek molybdenu. To by byly poškozeny třeba i všechny. Ale když, tak se používá molybdenan amonný nebo sodný. Zalévá se sadba nebo sazenice ihned po vysazení. Později už to nepomůže. Dávka je velmi nízká, je to stopový prvek. Lze najít na internetu. Obvykle stačí hnojivo se stopovými prvky s molybdenem. Květák, který má nedostatek molybdenu, při zavařování v kyselém nálevu růžoví.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
pavol.slnko2 - (6) - 106.236 (?), 31.5.2013 23:41
Ja len doplnim, ze vyslepovanie karfiolu (květaku) maju na svedomi dva faktory: jeden co tu spominate nedostatok molybdenu a druhy faktor lepsie povedane škodca, plodomor kapustovy. Este k tomu molybdenu. Okrem neho karfiol potrebuje na tvorbu ruzic aj prvok Bór. Je to tiez stopovy prvok. Ja napr. nikdy som nepouzival molybden na hnojenie. Bude to asi aj tym, ze poda na ktorej pestujem nieje kysla. Pretoze molybdenove vyslepovanie sa vyskytuje hlavne na kyslych podach. Mam, ale listove hnojivo FOLIBOR obsahuje 4% B. Pouzivam ho pri zalievke ale hlavne ako listovy postrek. Proti plodomorovi kapustovemu bojujem chemicky od cca 20.5. chemickym postrekom Decis EW 50. A preventivne v 7-10 dnovych intervaloch az po tvorbu ruzic. Je to zakerny a hlavne dost nenapadny skodca. Samicka kladie vajicka priamo do stredu tvorby ruzic. Taketo vyslepovanie samozrejme byva aj u kapusty, brokolyce... Zatial co pestujem karfiol, tymto rokom uz 4 sezonu som nepostrehol vyraznejsie vyslepovanie u ruzic okrem prvej sezony, kde som nijako nehnojil a ani chemicky nebojoval proti skodcom. Samozrejme ten rok sme si na domacom karfiole nepochutnali. Inak v jarnom pestovani sadim okolo 25 sadenic karfiolu a zoberiem asi tak 22 ruzic.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
janko5.5 - (37) - 234.150 (?), 1.6.2013 15:38

Tak teraz je čo lepšie kupiť molybden alebo folibor??

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
pavol.slnko2 - (6) - 106.236 (?), 1.6.2013 18:57

Ten molybden sa vyslovene odporuca pouzit asi tyzden od vysadenia. Dokonca vo velkovyrobe pouzivaju plosny postrek, kde pole postriekaju tiez ale tyzden pred vysadbou. Ako som uz pisal ja som molybdenan este nepouzival. Podu nemam kyslu a pouzivam len ten folibor. Treba si hlavne vsimat ci sa zacne tvorit ruzica. Zvycajne, ked zacnu mohutniet listy tak by sa mala pomaly zacat tvorit aj ruzica. Este by som mozno odporucil, ak niekto nepouzil ten molybdenan po vysadeni, treba skusit napr. aj Harmavit. Viaczlozkove hnojivo aj so stopovymi prvkami. Tiez listove hnojivo, samozrejme pouzitelne aj na zalievku. Obsahuje stopove prvky ako bor ale aj molybden. Pocas vegetacie pouzivam aj Harmavit aj folibor.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.150 (?), 1.6.2013 19:49

mam 10 karfiolov ale pomaly sa mi začinaju zo stredov na všetkych krutiť listy.  Karfioly mam medzi zemiakmi a krmnou repou. Teraz som im urobil tunel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika