Vladimíre, taky jsem si loni říkala, že zkusím něco ozimného:
Polníček jsem sela jsem začátkem září, konzumní velikosti dosáhl koncem října, ještě v prosinci byl krásně zelený, zatímco Humil už žloutl (ani jedno jsem nezakrývala netkankou), pak teda trochu zošklivěl, ale brzy na jaře zase obrazil, otrhávala jsem rozhodně dřív než první saláty a dvě rostliny jsem si nechala na semeno. Nijak závratně nám teda nechutná, ale je to zelené a ze zahrádky v době, kdy toho moc není, na zpestření salátů a do těstovin OK.
Humil jsem také sela začátkem září, koncem října by se daly otrhávat menší listy, ale brzy začal žloutnout a v lednu vypadal úplně hrozně, nicméně když jsem ty ošklivé listy začátkem března obrala, hned začal obrážet novými. Letos ho chci sít už v půlce srpna pro sklizeň v říjnu a listopadu a pak v půlce září pro přezimování, část dám i do polykarbonátového pařníku, který tam ale přes zimní měsíce nebude a vrátí se na místo podle počasí v únoru / březnu - pak by sklizeň mohla být o něco ranější a hezčí než ze záhonu. To samé plánuju se špenátem.
Jinak jsem měla přes zimu na sklizeň klasicky pór a růžičkovou kapustu. Letos chci přidat i kadeřávek, ale pořád mi ho žerou slimáci. Přezimuje prý i černý kořen, ale ten nám moc nechutná, a pastiňák (nebo kořenová petržel, teď nevím). Na podzim se dá vysít i mrkev a kopr, ale to jsem nezkoušela. Loni jsem měla ještě ozimnou cibuli Radar, ale přežilo jí tak 10% a nebyla ranější než klasická sazečka, už to nebudu opakovat. Elen