Kniha o zahrade
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 208.21 (?) 1.6.2013 21:15
V internet. knihkupectví mě také zaujaly podle názvu a anotace knihy: Plánování zahrady - Vyčerpávající návod, jak navrhnout a založit krásnou zahradu - od Peter McHoy. A kniha - Skalky, skalničky a voda v zahradě - od D.G. Hessayon. Tak nevím, co vybrat, asi nebudu mít možnost, je prolistovat a posoudit...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.186 (?), 1.6.2013 22:01
Ta kniha "Skalky, skalničky..." by nemusela být špatná, z téhle edice mám knížek několik. Bylo by dobré zkusit sehnat kapesní vydání (tahle edice vychází jak velký, tak malý formát - obsah je stejný), stojí podstatně méně. To "Plánování zahrady" jsem měla v ruce - nic moc, pár plánků konkrétních zahrad, ale žádný návod, jak postupovat v realné zahradě. Ono u nás moc knížek o tom, z čeho vycházet při plánování zahrady a plánování osázení záhonů moc k sehnání není. Také jsem je marně sháněla. V té "Zahradní styly" jsou takové vychytávky, jako třeba jak osázet, aby opticky byla zahrada delší, různé způsoby předělů a tak. Ale přesné osázení třeba záhonu u vás si musíte stejně vymyslet sama, každé místo má jiné podmínky zeminy, světla, nadm.výšky - nelze použít záhon z knížky a okopírovat ho. Na rostlinu má někdy vliv třeba posunutí záhonu o metr dál. Jedině začít jednoduššími běžnějšími rostlinami a po zkušenostech postupovat dál. Ale už zkraje si to chce sednout na kraj zahrady, přivřít oči a představovat si, kde chcete kytky, keře, kde skalku nebo jezírko, kde by bylo žádoucí zastínění vyššími rostlinami a naopak, kde chcete světlo a vzduch. Hodit představu na papír a alespoň zhruba se jí držet, aby se nakonec splnily vaše půvovní představy. Protože bez tohoto postupu za pár let zjistíte, že jste někam zasadila strom nebo keř, který sice krásně roste, ale vůůůbec se vám do toho místa nehodí (jako já), a to se potom špatně napravuje :-))) Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 208.21 (?), 2.6.2013 7:33
V anotaci ke knize se uvádí, že nabízí více než 50 zahradních projektů pro všechny typy a velikosti zahrad, které čtenář snadno přizpůsobí vlastním potřebám a představám... Tak jsem myslela, že bych se určitým návrhem, který by nejvíce vyhovoval podmínkám naší zahrady, inspirovala a mohla podle něj alespoň částečně osázet květinový záhon apod. Máme určitou vizi, jak by zahrádka mohla vypadat, přesto bychom potřebovali pro lepší představu nějaké fotografie, ilustrace, které by se nám při zakládání a udržování zahrady hodily. Za mnoho rad a nápadů děkuji i tomuto portálu a nadšeným lidičkám zde.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.186 (?), 2.6.2013 10:11
Ta řešení zahrad v uvedené knize jsou odlišná pouze podle dispozice zahrady, neberou v potaz nadmořskou výšku a typ půdy. Asi by stačilo ji prolistovat, knihy jsou dnes dost drahé. Spíš bych prošla fotografie zahrad na netu, různé firmy zabývající se návrhy zahrad tam mají fotografie realizovaných návrhů. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 208.21 (?), 2.6.2013 11:09
Ano různé firmy mají své stránky, kde nabízejí realizace zahrad, fotografie mají pěkné, jen tam většinou přímo neuvádějí názvy vysazených rostlin, keřů.. nebo je to nečitelné. Děkuji, zkusím zajít do knihkupectví a uvažuji i o antikvariátu. Koukla jsem i na různých bazarech po internetu se nabízejí knihy o zahradě, tak budu číhat :-)
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |