Agave americana - stříhání listů



host - 60.169 (?) 
28.5.2011 20:03, zobrazeno: 8366x

Dobrý den, před několika dny jsem přenesl agáve do venkovního prostředí. Vzhledem k tomu, že zřejmě nepřezimovaly v nejlepších podmínkách, došlo k částečnému zčernání některých listů. Několikrát jsem zaznamenal, že v polovině listu přechází barva ve žlutou a posléze v černou. Nejsem si jist, jak dále postupovat. Buď nechat zčernat celý list a potom ustřihnout, nebo odstranit jen část listu, případně hned odstranit celý list (i zdravou část). Děkuji za radu, Láďa

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 134.38 (?), 31.5.2011 14:36

Zatiaľ bez odozvy, tak skúsim odpovedať. Listy by som odstraňoval celé. Ak sčernali kvôli tomu, že ich spálilo prudké slnko, odstránil by som iba naozaj veľmi poškodené listy. Ak listy sčernali kvôli napr. nejakej plesňovej chorobe, odstránil by som všetky tieto listy (ak samozrejme nie je napadnutá celá rastlina, alebo by sa jednalo o pomerne radikálny zákrok).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 131.141 (?), 9.6.2011 21:14

Ja to robim tak, ze odstranim vzdy cely list, lebo aj tak by casom zcernal. Tymto padomsimyslim ze sak zdravimlistom dostane viac slnka a rastline sa lepsie dycha. Nemam sice agavu, ani niesom expert, ale zatial sami to na rastlinach osvedcilo. Moze to bytaj tymze agava nema u nas prirodzene podmienky pre svoj rast. Vseobecne je agava rastlina ktora miluje pody Jalisca (Mexico) kde bolo viac sopecnych cinnosti a to jej najprirodzenejsim prostredim. Takze mozno sa jej len nepaci poda. Vseobecne by som skusil odporucit sa pozret na podobne priznaky u inych sukulentov ako napr. aloe vera. Mozno som pomohol, mozno nie, ale ja by som skratil cely list, aby sa nahodou z neho neprenieslo nieco aj na ostatne.

OLE

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 165.107 (?), 24.3.2012 20:49

Mám zkušenost v odstraňování částí napadených listů. Lze černou i zažloutlou část odstranit odříznutím, které je třeba vést ve zdravé tj. zelené části listu cca 1cm od žuté hranice. List se zahojí. V literatuře je uváděna vhodnost ošetření řezu uhelným prachem, ale to nemám zatím vyzkoušeno.

Pokud řez vedete ve žluté části listu, bude se choroba šířit dál. Vojtěch

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika