Záhon okolo thuje - poraďte

rostlinky.cz - (21) - 78.213 (?)
15.3.2013 18:01

Určitě tují neodstraňujte. Je to pěkný solitér a bude tvořit i výškovou dominantu a to záhon odlišní od nízké mladé výsadby. Pokud je to polostín, uvedeným plánovaným rostlinám, které chcete vysadit to bude vyhovovat. Zkuste je vysadit tak, aby částečně překryly kmen túje a záhon byl pohledný se všech stran. Doplňte okrasné trávy vousatec nebo ozdobnice pro podzimní a zimní efekt. Také na podzim doplňte jarní cibuloviny. Pokud zvolíte ještě nějaký dominantní kámen, bude to mít styl.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 34.135 (?), 23.2.2013 10:06, zobrazeno: 7027x

Ráda bych na jaře vytvořila záhon na místě, kde je dnes zdravá thuje. Moje představa je japonský javor v pozadí,  pěnišník, azalka a hosty v obrubě - co ale s thujíí? Mohou tyto rostliny společně s thují vedle sebe vzájemně koexistovat? Popravdě se mi do celého konceptu vůbec nehodí a pokud zůstane, zůstane na úkor jednoho rododendronu nebo azalky, ale bylo by mi jí líto zlikvidovat. Tak pokud má někdo nějaký jiný nápad i co do osázení v souvislosti se zachováním thuje, uvítám jej. Tvar záhonu je v prostoru cca 2,5 podél plotu x 2m, polostín. jitka

host - 220.186 (?), 23.2.2013 14:09

Klidně, jen musíte těm kyselomilným doplnit rašelinu. Ještě bych tam dala jednu vyšší jemnější trávu, třeba Uniola latifolia nebo nějakou kapradinu, aby zjemnila celkový dojem.        Lída       

host - 34.135 (?), 24.2.2013 22:04

Lído, děkuji za reakci. Ta kapradina je dobrý nápad, zeminu určitě vyměním, jenom mě napadlo, zda nebudou kořeny thuje utlačovat ty rododendrony - pokud se nepletu, oba koření mělce. A ještě se chci zeptat - sic to sem nepatří - mám rok zasazený javor mléč crimson sentry a potřebovala bych u něj navršit terén o cca 15cm - nemůže mu to ublížit? 

rostlinky.cz - (21) - 78.213 (?), 15.3.2013 18:01

Určitě tují neodstraňujte. Je to pěkný solitér a bude tvořit i výškovou dominantu a to záhon odlišní od nízké mladé výsadby. Pokud je to polostín, uvedeným plánovaným rostlinám, které chcete vysadit to bude vyhovovat. Zkuste je vysadit tak, aby částečně překryly kmen túje a záhon byl pohledný se všech stran. Doplňte okrasné trávy vousatec nebo ozdobnice pro podzimní a zimní efekt. Také na podzim doplňte jarní cibuloviny. Pokud zvolíte ještě nějaký dominantní kámen, bude to mít styl.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz