Vzrastle stromy sadenie
|
|
 |
 |
host - 254.75 (?) 27.5.2010 13:00
Dakujem za info. V plane mam pouzit konifernu zeminu co sa predava v Hornbachu Agro CS.
Ten strom je dost velky problem kupit v plastovom kvetniku pretoze je to u nas strasne drahe aj 4000 Eur Nordmanska jedla -4m... U Vas to dokazem kupit zo skolky v bale za 8000 CK co je dost velky rozdiel. A este si dokazem aj vybrat ktory sa vybere zo zeme.
Ta hrubka strku by mala byt asi kolko staci 20cm a na to mulcovaciu foliu? Poda je taka nazvem to povodne tam bolo pole cize tazsia. Predpokladam ze strk asi tak 30mm a viac hrubka.
Dakujem
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 254.75 (?), 21.5.2010 13:59, zobrazeno: 22726x
V zari / septembri / chcem zasadit asi 3ks ihlicnanov. Predstavu mam taku ze sa dovezu v korenovych baloch a teraz potrebujem poradit aby sa uchytili co tam dat do zeme. Jedna sa o Abies - nordmansku jedlu, borovicu asi ciernu a abies koreana. Jedna sa o vzrastle stromy ta nordmanska jedla asi tak 4m ostatne asi tak 2.5m.
Tie stromy su z pestirny odborne budu vybrate nie niak vykopane.
Chcem to zasadit do konifernej zeminy co predava napr. Hornbach staci to alebo tam treba urobit este niake drenaze pod balom a niake hnojiva?
Dakujem za vsetky rady.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Zahradník - Zlatý Zahrádkář (509) - 48.26 (?), 23.5.2010 21:45
Jehličnany je lepší vysazovat do již předpřipravených balených substrátů.Pokud máte na pozemku podmáčenou půdu a nebo nízkou hladinu podzemní vody, doporučuje se pod substrát dát ještě vrstva štěrku, na kterou se pokládá tkaná plastová folie, aby substrát nevyplnil mezery na odvod vody ve štěrku.
Pokud budete chtít sázet 4-metrový strom, doporučuji si ho koupit v plastovém květníku, při výsadbě se strom i s květníkem snese do jámy s ještě v ní se rozřeže a odstraní, lépe se s rostlinou manipuluje a převáží.
Hnojitvo dodávat do substrátu dodávat nemusíte, je ho tam dostatek, ale kdyby jste měli dostatek kompostu, můžete ho tam přidat, tím nic neuškodíte.
L.D.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 254.75 (?), 27.5.2010 13:00
Dakujem za info. V plane mam pouzit konifernu zeminu co sa predava v Hornbachu Agro CS.
Ten strom je dost velky problem kupit v plastovom kvetniku pretoze je to u nas strasne drahe aj 4000 Eur Nordmanska jedla -4m... U Vas to dokazem kupit zo skolky v bale za 8000 CK co je dost velky rozdiel. A este si dokazem aj vybrat ktory sa vybere zo zeme.
Ta hrubka strku by mala byt asi kolko staci 20cm a na to mulcovaciu foliu? Poda je taka nazvem to povodne tam bolo pole cize tazsia. Predpokladam ze strk asi tak 30mm a viac hrubka.
Dakujem
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 28.235 (?), 31.5.2010 23:54
Dobrý deň, my sme vlani na jeseň vysadili tri vysoké ihličnany: abies koreana 4,5m, abies pinsapo 5m a abies normandiana 6,5m. Záhradníci odstránili kontajnery ešte pred ich transportom, v záhrade do pripravených jám bez akýchkoľvek vylepšení pôdy nastrkali stromy, usúdili, že zem je dobrá, zahádzali ich a vyviazali oceľovými lankami a bolo vybavené. Do príchodu snehov nám nakázali zalievať 3 - 4x týždenne po 15 litrov pod každú jedľu. Cez zimu poliať vždy pri odmäku, ktorý ani nebol - stále boli pod snehom. Nemali pod sebou ani mulčovaciu kôru. Skoro zjari sme pridali horkú soľ a hnojivo na ihličnany. Raz mesačne im vyplejem z korýt burinu. Mali sme obavy ako sa im zadarí, ale zdá sa, že sa im tu páči. Všetky krásne vyhnali, kórejská a normandská sú navyše obsypané šiškami. Dve jedle sú v pôde, ktorá bola pred rokmi poľnohospodárska, jedna je na mieste bývalého vinohradu. Ak si tie stromčeky zamilujete a s láskou sa budete o ne starať, iste vám to vrátia. Aj keď vaša zem nebude zrovna dokonalá... Andrea
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 254.75 (?), 1.6.2010 11:04
Zdravim,
my sme v oblasti BA okolie takze tam je dost ilovita zem. No hadam to pomoze. A este sa chcem spytat ta cena je taka co ste kupovali ako som vsade videl Nordmanska jedla okolo 4000 Eur za 4-5m?
Koreanu viem zohnat omnoho lacnejsie len si nechcem predstavit cenu za 6.5m v SK obchodoch. A to som pobehal vsetko co je okolo BA v okruhu 50km a ostatne mailom.
Radsej by som tiez kontajnerove je to omnoho kvalitnejsie ale pri tej cene sa mi to stale oplati aj s balom a ist do Ciech. Pokial ale mate lepsi zdroj potesi ma.
Dakujem D.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 15.197 (?), 1.6.2010 12:39
Verte, že toľké peniaze (4000 euro) by sme za 6,5 m strom nedali. My sme ich kupovali v BA na Devínskej ceste a tam 4000 euro stoja obrovské stromy (10 a viac metrov). Dobré ceny na normandské jedle som videla minulý rok aj v záhradníctve v Kvetoslavove. Ak nepochodíte, skúste to ešte inak: porozprávajte sa s majiteľmi predajní, povedzte im svoju predstavu o cene a veľkosti stromu, či by vám taký nedokázali priviezť? Možno nájdete spoločné riešenie. Spýtajte sa na zľavy. Pri troch stromoch sa snáď aj dohodnete. Držím vám palce.
Nechce sa mi ale veriť, že v Čechách sú stromky tak lacné. Otázne je, na koľko vás vyjde konečná cena s manipuláciou stromu a furmankou? Andrea
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 140.27 (?), 1.6.2010 23:37
Poznam ten na Devinskej tusim Agape ale v cennikoch boli tiez tak drahy. Skusim tam skocit osobne snad to bude ine.
Hej s tym som ratal ze musim mat na to velke auto s celom nastastie nam jazdi priebezne jedno aj cez Prahu tak by som to vyuzil.
Co som pochodil od Ivanky po Senec tak vsade za normandske pytali od 1000 Eur ale to boli take nic male a este dobre uschnute. A ked som konecne objavil v Krakovanoch to co by sa mi pacilo tak cena 4200 za 4.5m...
Tie ceny su take ale nechcem to pisat sem. Je to pri Prahe - okraj. Skoda ze tu nefunguju PM.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 92.222 (?), 2.6.2010 11:08
My sme jedľu normandskú kupovali poslednú-v novembri. Bola to nová zásielka (3ks) a v priebehu dvoch dní vykúpili z predajne všetky tri. Zrejme preto, že všetky boli cca 6-6,5m a ani jedna nestála 4000 euro. Chodte tam a pobavte sa, či vám dokážu vašu predstavu splniť, veď za opýtanie nič nedáte. Ak nie, ja by som volila potom českú škôlku. Vy nemáte problém s tranzitom a cena, ktorú spomínate, je dosť priaznivá. No a čo, že nebude v plastovom kvetináči? Tie obrovské stromy, ktoré dovážajú zo zahraničia tiež nie sú v kvetináčoch. Majú koreňové baly gigantických rozmerov. Ak vám ten váš vedia v škôlke opatrne vykopať s veľkým množstvom zeme, zabaliť tak, že sa cestou nerozsype... prečo nie? Alebo, keď si v Žiline trúfnu staré, vysoké ihličnany presádzať na nové miesto a nepochybujú, že sa im ujmú? Pri správnych postupoch a asistencii záhradníka sa vám to určite podarí. Andrea
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 102.191 (?), 30.4.2011 15:09
tak skusim nadviazat na povodny clanok. jednu jedlu normandsku sme uz zasadili. Islo to do jamy na spodok granulovany hnoj na to original substrat na konifery a do toho bal. Bal sme davali velky pozor
aby sa neposkodil a teraz otazka kolko vody denne tam priliat?
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|