Výsadba thují v prosinci?

host - 243.114 (?)
1.12.2014 14:05
No, pokud nepřijdou holomrazy, že. Také jsme zasadili thuje na podzim, zalité byly, jenže nejdříve přišel holomráz a pak napadl sníh, bez oblevy. Všech cca 30 thůjí bylo poškozeno - u některých jen konce větví, některým uschly celé větve až ke kmínku. Ty nejvíce poškozené jsme vykopali, a zasadili na místo, kde nebyly tak vidět, vzpamatovaly se, ale ani po deseti letech nemají tu výšku jako ty téměř nepoškozené. Zajímavé je to, že jsme nevysadili všechny a ty zbylé v kontejnerech přežily zimu lépe než zasazené v půdě. Při oblevě totiž bal rozmrzl a zalili jsme je, v zahradě jen natál sníh a ke kořenům vysazených rostlin v zamrzlé půdě se nedostal...
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 182.227 (?), 1.12.2014 12:13

Pane Stando, stačí po výsadbě klasicky zalít a to je do jara všechno.P

host - 243.114 (?), 1.12.2014 14:05
No, pokud nepřijdou holomrazy, že. Také jsme zasadili thuje na podzim, zalité byly, jenže nejdříve přišel holomráz a pak napadl sníh, bez oblevy. Všech cca 30 thůjí bylo poškozeno - u některých jen konce větví, některým uschly celé větve až ke kmínku. Ty nejvíce poškozené jsme vykopali, a zasadili na místo, kde nebyly tak vidět, vzpamatovaly se, ale ani po deseti letech nemají tu výšku jako ty téměř nepoškozené. Zajímavé je to, že jsme nevysadili všechny a ty zbylé v kontejnerech přežily zimu lépe než zasazené v půdě. Při oblevě totiž bal rozmrzl a zalili jsme je, v zahradě jen natál sníh a ke kořenům vysazených rostlin v zamrzlé půdě se nedostal...

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 233.71 (?), 1.12.2014 20:38

Ve všech odpovědích plně souhlasím s přispěvatelem P.

Nikdy jsem nezažil zahradnickou firmu, aby v zimě "najela s lejtou, cisternou a zalévala" a to sázívají veškeré výsadby (tůje nevyjímaje) vyloženě až do zámrazu (i v době, kdy už je na povrchu země cca 3-5 cm zmrzlý škraloup.

Prakticky ve všech případech postačí důkladná zálivka hned po výsadbě.

Nemám však (dostetčné) zkušenosti s "písečnými půdami" v oblasti svobodných Dvorů na Královéhradecku.

Josef.

host - 18.68 (?), 5.12.2014 7:49

Děkuji Vám všem, kteří jste reagovali na můj dotaz. Váhal jsem, ale rozhodl jsem se thuje nasadit. Do jamky nasypal substrát (univerzal B)a bohatě zalil. budu kontrolovat vláhu a uvidím. Zatím nějak mrznout nemá spíš pršet což mi nahrává. No uvidím na jaře, kolik ze sta to nepřežije. Doufám, že přežijí všechny. Díky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů10:02
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz