V jaké vzdálenosti sázet smrky a borovice

host - 183.212 (?)
9.3.2010 20:19

Zatím jsou stromečky celkem malé. Ten nejvyšší má maximálně půl metru. Tak trošku jsem si plánovala, že si je vysadím a jednou až budou mít tak 2 metry (netuším za jak dlouho to může být), je budu postupně ořezávat na Vánoce. Ale teď nevím co s nimi. Je pravda, že mě nenapadlo, že by kořen mohl zničit plot. Stín mi nevadí - ten už tam většinu dne je. Je mi ale líto je vyhodit - tam kde jsou zůstat nemohou. Jsou u mých rodičů za garáží v cca půl mtrovém pruhu hlíny, pak už je zámkovka a garáž. :-(

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 183.212 (?), 8.3.2010 20:13, zobrazeno: 28413x

Na jaře se chystám sázet smrčky a borovice. Přinesla jsem si je před několika lety z lesa a zatím jsou na provizorním místě. Letos na jaře bch je chtěla přesadit na stálé místo. Jen nevím, jak daleko od sebe by měli být. A jak daleko od plotu? Chi aby měli kolem sebe dostatek místa, aby mohli růst pěkně stejnoměrně, ale zase aby mezi nima nebyly zbytečně velké díry. Předem díky za rady

host - 209.225 (?), 8.3.2010 21:07

Pokud jsou Vaše borovice a smrčky standardními jehličnany, tzn.nejsou to kultivary, pak minimálně 4 m.   

host - 90.168 (?), 9.3.2010 10:54

Podívejte se do lesa jak jsou smrky a borovice velké a představte si je na zahradě. Můžete je vysázet blíž a časem některé odstranit (vánoční stromeček atd.) - jak budou růst, tak budou potřebovat víc a víc místa, velký smrk za 50 let zabere 8 metrů na všechny strany. Prořezávat to chce včas - pokud jsou větve sousedních stromů "do sebe", tak uschnou, a pokud ten sousední odstraníte, tak to vypadá jako pěst na oko. Taky pozor na vítr (velké smrky se rádi lámou nebo vyvrací), další věc je stín u vás i u sousedů.. U baráku jsem spíš pro "20 let a pryč", je dobré mít místo nich už nové menší, aby nebylo najednou prázdno. Chce to myslet spoustu let dopředu.    Gl.

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 9.3.2010 14:40

Já se ke Gl. a ještě jedno doporučení k tomu. Podívejte se do lesa cca 40 let starého, jak vysoké jsou. Zvažte pečlivě kolik vám v té době bude let, či tomu kdo bude řešit co s nimi dál! A pamatujte, že dnes se takové "rozborky" (to není kácení ale rozborka po kusech), platí cca 2 000,- Kč = 1 strom a i více! Naopak, pokud jsou zakořeněny již několik let a mají výšku více jak 1 metr, zejména borovice budou po přesazení bojovat o život! Ani smrkům se nejlépe dařit nebude, nepodaří se vám vyzvednout celý kořenový systém! Je třeba je obkopat pro vyzvednutí minimálně v průměru koruny (smrky), borovice mají kůlový kořen. Zvažte také působení kořenů na podezdívku plotu a okolí.

host - 183.212 (?), 9.3.2010 20:19

Zatím jsou stromečky celkem malé. Ten nejvyšší má maximálně půl metru. Tak trošku jsem si plánovala, že si je vysadím a jednou až budou mít tak 2 metry (netuším za jak dlouho to může být), je budu postupně ořezávat na Vánoce. Ale teď nevím co s nimi. Je pravda, že mě nenapadlo, že by kořen mohl zničit plot. Stín mi nevadí - ten už tam většinu dne je. Je mi ale líto je vyhodit - tam kde jsou zůstat nemohou. Jsou u mých rodičů za garáží v cca půl mtrovém pruhu hlíny, pak už je zámkovka a garáž. :-(

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz