Túje vysadit - nevysadit?

host - 44.247 (?)
6.4.2009 22:12

Dobrý den, také si dovoluji hlasovat proti. Smrk je lesní strom, tůje je parková dřevina - spíš ke kurtům nebo na hřbitov.  Nevím, jak moc kulturní krajinu máte okolo chaty, snažila bych se přizpůsobit a inspirovat okolní přírodou.  Magdaléna K.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Nykusa69 - (1) - 171.134 (?), 26.3.2009 13:46, zobrazeno: 5761x

Dobrý den, potřebovala bych poradit zda mám vysázet túje či nikoli. Můj problém: s rodinou jsme se rozhodli, že si na chalupě vysadíme túje (mezi druhy se ještě rozmýšlíme), z nichž budeme chtít udělat živý plot, ale potřebovala bych vědět zda se túje uchytí na západní straně, na břidlicovém podloží a hlavním problémem je, zda se jim bude dařit pod 8-10m smrky a douglaskami, které mají své větve až ve výšce 2m. Tudíž od 2m dolů je holé místo, ale je vyzkoušeno, že tráva tam roste. Smrky tvoří hustý porost (vzdálenost mezi nimi cca 1,5m někde více někde méně). Dále bych ještě chtěla vědět, zda se tújím bude dařit i na severní straně na stejném podloží, kde stromů není tolik (cca 3ks) a jsou mezi nimi i listnaté stromy. Děkuji všem za reakce. Budu moc ráda, když mi někdo poradí. Lenka

host - 49.39 (?), 26.3.2009 16:40

Myslím, že se jim tam příliš dařit nebude. Konkurence kořenů jehličnatých stromů bude příliš velká. Navíc tam není pořádná půda a tůje budou částečně zastíněné - nebudou vzhledné.

Jako alternativu bych volil buď ptačí zob (poloopadavý - Ligustrum vulgare odrůda Atrovirens) anebo habry, případně další listnaté keře; ty budou do těchto podmínek (s výše uvedenými omezeními) daleko vhodnější.

Josef.

host - 44.247 (?), 6.4.2009 22:12

Dobrý den, také si dovoluji hlasovat proti. Smrk je lesní strom, tůje je parková dřevina - spíš ke kurtům nebo na hřbitov.  Nevím, jak moc kulturní krajinu máte okolo chaty, snažila bych se přizpůsobit a inspirovat okolní přírodou.  Magdaléna K.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nestabilní pH v bazénu12:53
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz