Škůdce smrk

host - 165.46 (?)
25.2.2010 7:54

Už se tady o korovnici psalo. Já používám dle rady pana doktora Pelešky tyto postřiky:

Smrčky korovnice - Biool 3-5% Únor-březen

Smrčky korovnice - Sumition Super 0,1% Březen po 14dnech

V této kombinaci to opravdu pomáhá, ale je potřeba každoročně, to jsem třeba neobjevila jedinou hálku, ale když jsem to pak nechala další rok bez postřiku, bylo to všude.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

charon11 - (6) - 217.250 (?), 23.2.2010 12:33, zobrazeno: 8693x
Dobrý den, mám asi 12 smrků u plotu od 1-2 m (jako živý plot) v posledním roce se u jednoho objevil škůdce a pomalu se šíří dál. Viz. foto. Nevíte co to je? Je to nebezpečné? Jak to odstranit?
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 129.96 (?), 23.2.2010 13:28

Mám tentýž problém. Loni jsem ta hnízda odtrhal a pak jsem viděl v TV informaci, že je možné likvidovat snad postřikem na mšice. Budu to letos aplikovat.

host - 180.2 (?), 23.2.2010 13:44

Dobrý den. Jsou to hálky mšice korovnice. Dál si to jistě najdete na webu. Stanislaw

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 23.2.2010 14:31

Jak píše pan Stanislaw, jedná se o mšici - hálčivce korovnici (nejčastěji smrkovou, zelenou nebo pupenovou). Nejde tedy o chorobu, ale o parazita. Parazit napadá větevní pupeny, z nichž následně raší nové výhony, saje z nich a strom jako ochrannou reakci zduřením pupenů vytváří šištici - hálku. Ochrana mechanická : odřezávání čerstvě vytvořených hálek (šištiček) z větví nožem, ještě před jejich otevřením, kdy se z nich vylíhne nová populace parazitů. Odřezané hálky zlividivat. Provádět na jaře, nejpozději do 1/2 léta, ještě když jsou šištice zelené, tedy dříve než zdřevnatí a otevřou se. Ochrana chemická : insekticidními přípravky na jaře, v době začátku vývoje nových výhonů nebo na podzim září, zač. října když parazit opouští otevřené hálky. Doporučené přípravky : MOSPILAN 20 SP nebo RELDAN 40 EC, příp. jiné. Ideální je kombinace obou způsobů ochrany. Pokud máte v blízkém okolí své zahrady les (smrky, modříny), bude pravděpodobně nutné provádět kontrolu, případně ochranu každoročně.

host - 165.46 (?), 25.2.2010 7:54

Už se tady o korovnici psalo. Já používám dle rady pana doktora Pelešky tyto postřiky:

Smrčky korovnice - Biool 3-5% Únor-březen

Smrčky korovnice - Sumition Super 0,1% Březen po 14dnech

V této kombinaci to opravdu pomáhá, ale je potřeba každoročně, to jsem třeba neobjevila jedinou hálku, ale když jsem to pak nechala další rok bez postřiku, bylo to všude.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Péče o jezírko na chtě4.7.2025
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz