"Rovnání" kmínku - Smrk stříbrný (Picea Pungens)

host - 168.167 (?)
5.2.2009 7:43

Loni na podzim jsem viděl velký smrk (nebyl stříbrný), kterému zřejmě v mládí někdo vylomil terminál asi v metrové výšce a jeho funkci převzaly 4 větve, které vytvořily krásné symetrické čtyřkmenní. Do dnešního dne lituji, že jsem tehdy neměl u sebe foťák!

Já radím - v žádném případě neřezat, byla by to věčná škoda.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Rodriguez - (1) - 94.75 (?), 4.2.2009 13:24, zobrazeno: 9218x

Může někdo fundovaný poradit? Mám cca 2,5 m vysoký stříbrný smrk, kterému takřka u paty odrůstá paralelní kmínek. Ten zasahuje do cca 1,5 m výšky a je silně ohnutý k hlavnímu kmeni (viz nákres). Odstranit ho nechci, neboť by po něm zůstala v hlavním stromě velká díra. Uvažuji o jeho narovnání připevněním k opěrnému kůlu, ale nevím, zda to vůbec pomůže, zda po čase (nějaký ten rok) se po odstranění kůlu nebude mít tendenci vrátit zpět k hlavnímu kmeni. Přece jen už má vyzrálé dřevo, což se projevuje značným odporem při narovnávání. Co radíte? Narovnat nebo přece jen "zavčasu" odstranit?

Bez názvu
Bez názvu

host - 180.2 (?), 4.2.2009 13:37

Dobrý den. Nevím, jestli se mohu označit za fundovaného, ale zkusím to. Jsou 2 možnosti. Klidně ten výhon vyvažte k vhodnémů pevnému kůlu a veďte terminál vzhůru. Nebude to dlouho trvat a ten tak sám poroste v důsledku terminální dominance, což znamená, že nejvýš postavený pupen je nejlépe vyživován. Nicméně Vás upozorním na to, že stříbrný smrk velmi snadno vyholuje větve právě v zápoji, což zřejmě udělá i ten Váš. Druhá varianta je ta, že ten výhon bez lítosti odstraníte a vysadíte tam vhodný keř, který ten volný prostor opticky zacloní. Výběr dřeviny nechám na Vás. Ať se daří přeje Stanislaw:-)

host - 49.39 (?), 4.2.2009 16:19

Buď bych se řídil radou p. Stanislawa anebo bych druhý kmínek odstraňoval postupně tak, aby velká "díra" nevznikla, ale aby byla stále zakryta větvemi z původního kmene.

Na dva kmeny bych však tento smrk nepěstoval - jednak z toho Stanislavowa důvodu - vyholování větví kvůli zastínění a jednak kvůli předpokládané menší stabilitě tohoto kmene.

Josef.

host - 168.167 (?), 5.2.2009 7:43

Loni na podzim jsem viděl velký smrk (nebyl stříbrný), kterému zřejmě v mládí někdo vylomil terminál asi v metrové výšce a jeho funkci převzaly 4 větve, které vytvořily krásné symetrické čtyřkmenní. Do dnešního dne lituji, že jsem tehdy neměl u sebe foťák!

Já radím - v žádném případě neřezat, byla by to věčná škoda.

Zany - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 134.31 (?), 4.6.2009 17:12

Pokud by se strom tvaroval, byla by z toho zajímavá bonsai

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025