Rezavé a usychající thuje v truhlíku

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 232.154 (?)
1.6.2013 9:46

Podle mého názoru je za špatným stavem Vašich tůjí několik faktorů dohromady: tůje jsou relativně dost velké, jsou nahusto a truhléky mají relativně malém rozměry. Myslím, že truhlíky budou hodně prokořenělé. Za uschnutím tůjí bych viděl přilišné sucho v zimě - v kombinaci s marazem a dalšími povětrnostními vlivy.

Josef.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 77.167 (?), 31.5.2013 10:48, zobrazeno: 10425x

Dobrý den, máme 3. rokem na terase v truhlíkách asi 50 stromků thují Smaragd. Teď od začátku jara ve dvou truhlíkách thujky reznou a jakoby prosychají. Sousední truhlíky jsou v pořádku. Všechny jsem na jaře přihnojila hnojivem pro okrasné dřeviny a těmto rezavějícím jsem dala i hořkou sůl v zálivce i postřiku. Trošku mi připadá, že začínají prozeleňovat, ale nejsem si jistá, jestli jsem našla příčinu a podaří se je zachránit. Třeba někdo z vás poradí?

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 232.154 (?), 1.6.2013 9:46

Podle mého názoru je za špatným stavem Vašich tůjí několik faktorů dohromady: tůje jsou relativně dost velké, jsou nahusto a truhléky mají relativně malém rozměry. Myslím, že truhlíky budou hodně prokořenělé. Za uschnutím tůjí bych viděl přilišné sucho v zimě - v kombinaci s marazem a dalšími povětrnostními vlivy.

Josef.

host - 77.166 (?), 3.6.2013 12:32

Děkuju za Váš názor. Je zvláštní, že všechny ostatní stromky krásně prospívají = viz. nová fotka. Ale asi se stejně nevyhneme jejich přesazení do volné půdy, protože v truhlíkách nebudou moct být věčně. Myslela jsem, jestli jim právě nechybí hořčík, protože může být vyplavován z truhlíku rychleji. Ale pravděpodobně za to může více faktorů, jak píšete. Vašková

host - 49.39 (?), 3.6.2013 12:43

Když se na Vaše dvě fotky podívám, vidím jistý rozdíl: na druhé fotce jsou tůje ve volném prostoru, volně přístupné pro déšť...

Na první fotce se zdá, že tůje jsou (skoro) pod převisem střechy,  že na ně tedy nejspíš tolik neprší... (a že se dvě z těchto tůjí udržely zelené je třeba nějakou náhodou, lepším zaléváním, lepším zasazením...)

Jinak předpokládám, že mají všechny tůje od Vás stejnou péči včetně stejné země v truhlících a stejného hnojení. Takže by nebylo moc pravděpodobné, že se na jednom místě bude hořčík vyplavovat rychleji, jinde pomaleji.

Alespoň ty horší tůje bych neprodleně vysadil do volné půdy (máte-li kam) a do truhlíků bych nasadil nové, menší, kontejnerované..

Josef.

host - 77.167 (?), 3.6.2013 15:57

Ano, máte pravdu, že nás napadla i varianta, že ty horší tůjky můžou mít vody méně - jsou skutečně pod převisem stříšky a ještě na jižní straně - alespoň co se deště týká.  Jinak je napojená závlaha a tam pak dostávají všechny truhlíky vody stejně. Jen mě mátl ten truhlík mezi nima, který je v pořádku. To je prostě náhoda.

Děkuju za rady, tůjky přesadíme a nasadíme nové.

Vašková

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025