Pro řez thují (i zmlazování starých) se uvádí jako nejvhodnější květen, červen a srpen. Pokud však provedete tento zásah mimo toto období nemělo by to nijak zvlášť vadit. Zkušenosti jsou takové, že thuje řezané na konci října neutrpěly žádnou viditelnou újmu. Netvrdím že jednorázové zkrácení o polovinu vaše thuje neustojí, ale přesto je lépe postupovat v krocích (např. 2 sezony po sobě). Nejprve provedeme řez na první úroveň a až další sezonu na definitivní výšku a dotvarujeme. Zabráníme tak přílišnému oslabení a šoku pro rostlinu, zlepšíme regeneraci, docílíme požadovaný estetický výsledek. U starších exemplářů se silnou vrcholovou větví – terminálem- nejdříve opatrně zkrátíme pouze tuto větev tak, aby okolní porost tenčích větví – obrost- zůstal zachován. Obrost pak překryje vyříznuté místo a túje se dají snadno dotvarovat tak, aby nevznikla rovná holá linie v místě řezu. Boční strany tvarujeme do mírně kónického tvaru, netvoříme tedy rovinu. Zajistíme tak oslunění a dostatečné světlo i pro spodní větévky a nedochází pak s prosychání jehliček a nežádoucímu vyholování. Větší řezné rány je možno ošetřit voskem, nebo balakrylem. Zdravím - Daniela.