Přesazení borovice Pinus cembra compacta glauca

host - 221.109 (?)
12.6.2009 22:44
Tak, tak. Máte-li čas, můžete obrytím připravit hustý kořenový bal pro budoucí přesazení. Před transportem na nové místo bal dobře zabalte (ideálně do řídké jutové tkaniny), aby se náhodou během transportu nerozsypal. Sázet můžete i s tím jutovým obalem. Já jsem před několika lety na jaře čas neměl, takže jsem byl nucen zhruba 1,2 m vysokou Pinus cembra přesazovat bez jakékoliv přípravy (její majitel ji chtěl vyhodit). Vyryl jsem bal zhruba 70 cm v průměru, zabalil, převezl a po zasazení (bez průklestu) zaléval a zaléval a zaléval, po celé léto. Chytla se skvěle a dnes už má skoro 2 metry. To samozřejmě neberte jako návod, pouze jako uklidnění, že i s mírnými "chybičkami" ve správném postupu může strom přežít. Mirek
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 136.39 (?), 11.6.2009 21:36, zobrazeno: 8222x

Potřebuji přesadit cca 1 m vysokou borovici a mám obavy, že kořenový bal už bude tak velký, že ji nedostanu ven, bez vysypání hlíny od kořenů, což by mohlo vést až ke ztrátě borovice. Nevím jestli je vhodnější jaro (2010) nebo koncem srpna t.r.? Díky za názory.

host - 49.39 (?), 12.6.2009 13:53

Již nyní Vaši borovici obryjte a to přibližně v takovém okruhu, v jakém zvládnete její pozdější transport. Nynějším obrytím - tedy pouze zarytím rýče co nejhlouběji kolmo do země (na celý list rýče!) - přerušíte kořeny, které rostou do hloubky těch cca 30 cm (hloubka listu rýče).

Borovice tedy bude muset zahustit zbylé kořeny - a tím se trochu zahustí a zpevní kořenový bal pro pozdější přesazení.

Stejný postup - obrytý borovice ve stejné "brázdě" bych opakoval ještě v pozdním létě (srpen).

Co nejdříve po rozmrznutí země na jaře 2010 bych borovici přesadil. Při přesazení doporučuji její mírný průklest, aby se zmenšila její výparná plocha: bude mít omezený kořenový systém a proto doporučuji omezit i její zelenou část.

Josef.

host - 136.39 (?), 12.6.2009 19:10

Díky.

host - 221.109 (?), 12.6.2009 22:44
Tak, tak. Máte-li čas, můžete obrytím připravit hustý kořenový bal pro budoucí přesazení. Před transportem na nové místo bal dobře zabalte (ideálně do řídké jutové tkaniny), aby se náhodou během transportu nerozsypal. Sázet můžete i s tím jutovým obalem. Já jsem před několika lety na jaře čas neměl, takže jsem byl nucen zhruba 1,2 m vysokou Pinus cembra přesazovat bez jakékoliv přípravy (její majitel ji chtěl vyhodit). Vyryl jsem bal zhruba 70 cm v průměru, zabalil, převezl a po zasazení (bez průklestu) zaléval a zaléval a zaléval, po celé léto. Chytla se skvěle a dnes už má skoro 2 metry. To samozřejmě neberte jako návod, pouze jako uklidnění, že i s mírnými "chybičkami" ve správném postupu může strom přežít. Mirek
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz