Pěstování venkovních kamelií



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                  
host - 149.182 (?) 
9.2.2009 15:14

Dobrý den paní Gábino,

také mám venkovní kamélii a nechala jsem ji venku. Když se blížily mrazy, zabalila jsem ji do prostěradla a obalila bublinkovou fólií. Teď jsem nevydržela a tepelný kryt jsem sundala, vypadá to, že přežila. Jen to něco málo, kam mi bublinková fólie nedosáhla, namrzlo.

Nechci říkat hop, dokud jsem nepřeskočila, ale vypadá to nadějně.:)

Daniela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
      
host - 71.122 (?), 27.1.2009 8:16

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak uchovávat kamelii přes zimu?

Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 103.252 (?), 8.8.2009 8:38

Prosila bych odpověď na stejnou otázku, myslím přezimovat venku. Je stará asi 12 let a špatně se přemísťuje s ohledem na svoji košatost. Děkuji Ivana 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 191.162 (?), 8.2.2010 23:05

Dobry den, ziji v zemi, kde jsou kamelie nejobvyklejsim kvetoucim kerem na zahradach. I zde ovsem neni tak jednoduche se kochat jejich kvety. Kvety kamelie pusobi krehkou krasou a krehke opravdu tyto rostliny jsou. Jsou to princeznicky a jen tak neco jim neni dobre.

Nesnesou upal. Musi mit polostin a bezvetri. Jakmile na ni bude foukat, ci pruvah shodi poupata. Stejne tak i zde je pravidlem, ze z jara obsypana kamelie uz uz nakvet v momente, kdy se zmeni pocasi, klesne teplota, kamelie svou nadilku kvetu ve velkem poctu shodi. Stejne se tak stava v dobe kveteni. Nadherne rozvite kvety shazuje k zemi jakmile ji ofoukne, zkropi chladnejsi dest a teplota klesne o nekolik stupnu. Sousedka na sve tri metry vysoke exemplare nadava kazdy rok, protoze nedela nic jineho, nez pod nimi uklizi, jak rika, svincik. Ale i presto ze kamelie skutecne svincik nadela poradny svym rozmazlenym shazovanim kvetu, je se vzdy na co divat a kochat se.

Takze ven v ceskem podnebi urcite nedoporucuji dokud neprijde na trh extra odolna odruda. A doma se ridit pravidle, polostin, neprenaset, zadny pruvah a stale vlhkou pudu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 6.3.2010 21:11

chtel bych reagovat na to zapusteni kvetinace do zeme, myslim, ze to byla chyba... rostlina musi byt řádně v zemi zakorenela, aby mohla ustat zdejsi zimu a zimni slunce-k nemu tedy i kryt, ale to zakoreneni je zde mimoradne dulezite, jinak bych to nezkousel..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 76.14 (?), 18.7.2010 21:03

Myslím, že je to tak... Mám už 4 roky kamélii zasazenou venku.Tedy letošní zimu jí asi "nastydla "  většina poupat, ale jinak zdařile přežívá.Na zimu jí dávám "čepici"  z ochranné fólie. Jen jsem zjistila, že se nesmí brzy na jaře nechat moc ohřívat sluníčkem, raději ji přistiňuji, jinak poupata také opadávají...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 58.225 (?), 19.7.2010 21:23

Jenom pořád nevím, jestli kamélie patří mezi jehličnany, nebo mezi konifery. pH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 116.52 (?), 8.12.2010 2:49

Mam nekolik kamelii ktere bud kvetou na podzim nebo na jare.  Jedna se o odrudy, ktere pochazeji puvodem z koreje a byly krizeny se severoamerickymi domestikovanymi kameliemi, tudiz vydrzi mraz az do -20C.  V CR by se nekolik takovych odrud mohlo uchytit, pokud budou presne udrzovany podminky na jejich rust.

Kamelie ma rada kyselou pudu a nesmi byt proto sazena v blizkosti zidek ci vapenite pude. V puvodnich lesich vychodni Asie, Kamelie tvori kerove patro, tudiz nesmi byt vystaveny primemu svitu.  Dari se jim ve filtrovanem svetle pod stromy, a je ohrivano odpolednim svetlem.  Rani svetlo by mohlo spalit kvety, ktere jsou citlive na horko.  Kamelie ma rada vlhkou az humusovou pudu, a nikdy neni na skodu ji prihnojit.  Pokud listi zacinaji zloutnout, muze to byt zpusobeno nedostatkem zeleza.  Pro stastny rust rostliny, je nejlepe vysadit ker do vyvyseneho zahonu, aby nedoslo k hniti korenum, a take aby se nemusela delit o ziviny.  Proti severnim vetrum je dobre sadit ker na jizni nebo zapadni strane domu.  Pres zimu je dobre na hlinu dat drt aby nedoslo k promrznutim korenum, a pripadne ji zabalit kdyz hrozi treskute mrazy.

Nejvetsim skudcem kamelie jsou hlodavci, nebot kvety keru jsou vonave a nasladle, v Cine a v Koreii se z nich dela caj, a tudiz zver je schopna behem kratke doby ker zcela otrhat. 

Odmenou za peci se kamelie odvdeci nadhernymi kvety, ktere pekne voni.  Z druhu jsou nejlepsi podzimni kamelie nebot pripadny mraz poskodi jarni kamelie a kvety pak odpadnou.   Nejlepsi web ohledne vytrvalych a mrazuvzdornych kamelii lze najit zde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?13.6.2024
Kouří do místnosti10.6.2024
Traverzy IPE5.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?1.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika