korejská jedle - zrezla a opadala

host - 136.182 (?)
5.8.2007 9:21
Těžko takto posoudit. Zdá se, že jste udělali vše dobře. Jaké měla jedle kořeny při sázení? Je pravda, že letos byla abnormální vedra a že i takové dřeviny jako akát, který snáší sucho, stáčel listy. Může to být vedrem, přestože měla dostatek vláhy, možná jste ji měli přistínit stínovkou.
Darask
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 11.105 (?), 4.8.2007 16:40, zobrazeno: 31567x
V březnu tohoto roku jsme si koupili asi 40cm velkou jedličku v kontejneru a ihned ji přesadili do většího keramického kontejneru do substrátu pro jehličnany, včetně spodní drenáže z keramzitu a jednou jeho vrstvou na vrchu na zemině. Umístili jsme ji na balkóně na jižní stranu, slunce cca 7.30 do 15.30 (léto). Plně se rozvinuly pupeny a měla asi 5cm přírůstky. Do května jsme ji zalévali asi obden. A ve vedrech jsme zalévali denně a navíc rosili (vždy jen brzo ráno a večer, když na ni nešlo světlo). Přesto se nejdříve trochu ohnuly některé koncové větvičky. Pak začala reznout v místech odkud vyrostly letošní přírůstky a začaly opadávat i zelené jehličky. Po přihnojování hořkou solí se situace nijak nezlepšila a jedle usychala stále dál. Při vyjmutí zbědované rostlinky z kontejneru jsme nenašli nijak uschlé kořeny a substrát byl přiměřeně provlhlý. Poraďte, prosím, kde se stala chyba.

Předem díky.

host - 4.97 (?), 5.8.2007 7:25

Stalo se mi to samé jako Vám. Jen jsem jí měla zasazenou v záhoně, na sluníčku byla také skoro celý den. Zalévaná byla obden. Škůdce jsem žádného neobjevila. Jen mi napadlo, jestli jí nevadilo zalévaní na větve a nechytla nějakou houbobou chorobu. Zatím se mi jí podařilo zachránit, ale má jen 2 zdravé větvičky tak nevím jestli dál přežije.

host - 15.196 (?), 15.8.2007 8:08

Co to způsobuje vám neporadím, ale co vím určitě, je to, že když postiženou část odstřihnete/odřežete až po zdravé zelené větve, tak nejpozději příští rok se objeví nové pupeny a chybějící terminál časem doroste. Já jsem musel před 3 lety odstřihnout horní 1/2 z 70-ti cm stromku a nyní se už stromek dostal na původní výšku a zdá se být v pořádku.

host - 136.182 (?), 5.8.2007 9:21
Těžko takto posoudit. Zdá se, že jste udělali vše dobře. Jaké měla jedle kořeny při sázení? Je pravda, že letos byla abnormální vedra a že i takové dřeviny jako akát, který snáší sucho, stáčel listy. Může to být vedrem, přestože měla dostatek vláhy, možná jste ji měli přistínit stínovkou.
Darask

maxantovaj - (4), 15.8.2007 0:38
Dvě ze tří korejských  jedlí, mi po po pěti letech začaly rezavět a opadávat. Třetí je netknutá, všechny tři na podobném místě. Neumím si to vysvětlit, může mi někdo poradit?

host - 136.182 (?), 16.8.2007 17:34
Korejské jedle jsou citlivější na sucho. Měly všechny stejně dost závlahy?  Není ta jedna přistíněnější? Nebyly kropeny za veder a nedošlo k zapaření? Napadení škůdci - mšice, puklice? Z praxe vím letos o zcela zlikvidovaném stříbrném smrku mšicemi. Může tam být mnoho faktorů. Zkusit se píď po pídi dopídit čím asi... Darask

host - 107.152 (?), 18.8.2007 10:07
Díky, za odpověď, je pravda, že ta zdravá není celý den vystavená sluníčku, je v polostínu za altánem a na ty dvě pere slunce celý den.  Přeji hezký den.

host - 230.150 (?), 16.9.2007 9:49

Máme taky jedličku korejskou picolo. Byla krásně zelená, v červnu nasadila krásné přírůstky. Zřejmě se sluníčkem přírůstky spálily, na polovinu zhnědly a opadaly. Tak jsem je ostřihala a dala jedličku do stínu, mezi thuje, máme ji v květináči. Nyní začala rezavět odspodu, vrchní větvičky jsou zelené, ale prakticky celý spodek je rezavý. Žádného škůdce jsem na ní nenašla. Půdu má vlhkou, pravidelně zaléváme. Vůbec si nevím rady co s tím.

host - 158.249 (?), 8.11.2007 15:19
Přátelé, mně v letošním horku odešly i rostliny pod zálivkou, co byly na slunci a to jsem z oboru, země byla popukaná, že by jeden ztratil na zahradě malou lopatku ... Dalibor

host - 234.161 (?), 19.10.2009 20:24

I já mám jedli korejskou, dostala jsem ji maličkou, dnes má výšku asi 3 metry, je krásná. Má raní slunce, jinak stín a zalévám ji párkrát do roka.

Lidka.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025