Kdy sadit tuje?

host - 160.159 (?)
27.8.2009 20:45
Neřekl bych, že ploty z thují působí hřbitovně, sám si pěstuju semenáče různých druhu a pokud v plotě zkombinujete dva odstíny nevypadá to zle. Navíc semenáč je odolnější než řízkovanec z obchodu. Letos poměrně pozdě na jaře jsem ze záhonu přesazoval 10 thují vysokých 1,5 m. Rostou bez problému ikdyž počasí nebylo zrovna přívětivé. Zastínil jsem je pytlovinou a poctivě zaléval a rosil. A mám soukromí na počkání. Habr je taky pěkný, ale neroste tak rychle a navíc uschlé listí je na jaře dobré pro konflikt se sousedy. Honza
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

nikol.ov - (4) - 75.31 (?), 23.8.2009 22:54, zobrazeno: 28350x

Jsem zahrádkařka začátečnice a ráda bych si uděla plot z tuji. Poraďtě mi kdy nejlíp zasadit a zda nebude vadit že je chci zadasit pod vzostlý dub, který má silné kořeny. Babička mě odrazuje, že dub jim veme veškeré živiny.

host - 176.18 (?), 24.8.2009 0:31

Budu Vás odrazovat také - ploty z tůjí se přestávají sázet, protože působí příliš smutně a "hřbitovně" jednotvárně. Nyní se spíše prosazují živé ploty listnaté buď z jednoho druhu keřů (stříhané i nestříhané) nebo i volně rostoucí namíchané z různých podobně vzrůstných druhů, které tak mohou kvést postupně po celý rok.

Tůje z kontejnerů se kromě horkých dnů dají sázet kdykoliv, prostokořenné na jaře a na podzim. Thuja je odolnější a lépe se pěstuje, Chamaecyparis který za ni bývá často zaměňován, potřebuje vlhčí půdu a je choulostivější.   Lída

nikol.ov - (4) - 83.73 (?), 24.8.2009 21:11

Moc děkuji za reakci. Budu ještě otravovat a prosím o radu jaký listnaný plot nejlíp použít. Libi se mi spíš ty střihané vypadá to upraveněji, ale potřebovala bych aby měl pokud možno aspoň metru když ho budu nasazovat, protože si chci udělat kolem posedí soukromí

host - 176.18 (?), 25.8.2009 0:30

Stříhaný je pěkný z habru, ale jestli prodávají metrové, nevím.           L.

host - 160.159 (?), 27.8.2009 20:45
Neřekl bych, že ploty z thují působí hřbitovně, sám si pěstuju semenáče různých druhu a pokud v plotě zkombinujete dva odstíny nevypadá to zle. Navíc semenáč je odolnější než řízkovanec z obchodu. Letos poměrně pozdě na jaře jsem ze záhonu přesazoval 10 thují vysokých 1,5 m. Rostou bez problému ikdyž počasí nebylo zrovna přívětivé. Zastínil jsem je pytlovinou a poctivě zaléval a rosil. A mám soukromí na počkání. Habr je taky pěkný, ale neroste tak rychle a navíc uschlé listí je na jaře dobré pro konflikt se sousedy. Honza

host - 176.18 (?), 28.8.2009 0:22

Pro p.Honzu:  jak víte, co Vám z těch semínek vyroste (myslím tím třeba různou vzrůstnost)? Vy víte, co čím bylo opyleno?           Lída

host - 110.105 (?), 28.8.2009 7:34

Za tu dobu, co je sadím (10 let) už vím, odkud mohu semínka vzít a odkud ne. Takže výsledky jsou na 95% jako vejce vejci a těch 5% jsou někdy velmi zajímavé výpěstky ze kterých sice stejnorodý plot nevysadíte, ale jako solitery mají využití. Výsledky své práce vidím nejen na mé zahradě, ale i u přátel, známých a ostatních lidí, kteří ode mě thuje mají. Honza

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz