Je to sypavka borova? Moze sa pouzit postrek aj v srpnu/auguste?
|
|
 |
 |
janbug - (23) - 214.136 (?) 30.8.2012 21:43
pripajam este detailne foto zozltnuteho ihlicia na Pinus Cembra a tiez aj foto z Pinus mugo mughus (dvojite ihlicie), ktora mi tiez zacala trochu zltnut.
este dodavam, ze cca tyzden predtym ako borovice zacali zltnut (15. 8.) som ich pohnojil vodorozpustnym hnojivom Krystalon na okrasne dreviny a poriadne zalial. V tom case bolo dost sucho. Myslite ze mozu zltnut aj z toho?
Borovice mam posadene v kopci na celodenoom slnku a rastu dost pomaly. Len 10 cm rocny prirastok... je to v poriadku?
Matus
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
janbug - (23) - 214.136 (?), 28.8.2012 12:13, zobrazeno: 19336x
Cca 2 tyzdne dozadu mi zacali zltnut ihlicia na jednej Pinus cembre. Pozeral som forum a mam pocit ze je to sypavka borova. Prikladam aj foto, aby ste sa prosim pozreli, ci je to naozaj ono.
Cital som na forach, ze to treba striekat v 14dnovych intervaloch napriklad postrekom Dithane DG. Mam doma postreky PI 58 a Mospilan 20 SP. Myslite ze by som na to mohol pouzit niektori z nich? Alebo lepsi na sypavku bude ten Dithane DH?
Dalej som cital, ze postreky su ucinne ked sa pouziju v juni a juli /cerven, cervenec/, ale cital som aj ze sa mozu pouzit aj v srpnu /august/. Aku mate s tym skusenost?
Je potrebne pred postrekom odobrat zozltnute ihlicie?
Dakujem za radu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.39 (?), 28.8.2012 15:16
Přečetl jste si návod k Mospilanu a BI58?
Josef.
|
|
 |
|
 |
 |
|
janbug - (23) - 214.136 (?), 28.8.2012 16:36
precital, obsahuju insekticid.., zrejme potrebujem fungicid proti hubovym chorobam ako je v Dithane DG?..
v kazdom pripade najprv potrebujem si byt isty, ci ide o sypavku borovu..?
Dakujem za kazdu radu
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.39 (?), 28.8.2012 17:50
Důkladně si prohlédněte žloutnoucí jehlice. Pokud je to sypavka, s největší pravděpodobností na nich budou žluté tečkovité či podlouhlé skvrnky, případně dokonce černé protáhlé "plodničky" (ploché, přisedlé na jehlici, velikost cca 1-2 mm). Ostatně více určovacích znaků sypavky v různých stadiích napadení a další podrobností si jistě vyhledáte na internetu.
Z Vašich fotek to vidět není a netroufám si hádat.
Odstraněním sežloutlého jehličí rozhodně stromku neublížíte.
Josef.
|
|
 |
|
 |
 |
|
janbug - (23) - 214.136 (?), 30.8.2012 21:43
pripajam este detailne foto zozltnuteho ihlicia na Pinus Cembra a tiez aj foto z Pinus mugo mughus (dvojite ihlicie), ktora mi tiez zacala trochu zltnut.
este dodavam, ze cca tyzden predtym ako borovice zacali zltnut (15. 8.) som ich pohnojil vodorozpustnym hnojivom Krystalon na okrasne dreviny a poriadne zalial. V tom case bolo dost sucho. Myslite ze mozu zltnut aj z toho?
Borovice mam posadene v kopci na celodenoom slnku a rastu dost pomaly. Len 10 cm rocny prirastok... je to v poriadku?
Matus
|
|
 |
|
 |
 |
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 4.108 (?), 2.9.2012 12:43
Bylo by lepší, kdyby se k Vašim borovicím vyjádřil některý lesák; ti se s problémem sypavky jistě setkávají mnohem častěji.
Můj názor:
-
Úplně typické znaky napadení sypavkou na jehlicích nevidím, možná jen v menší míře anebo by se černé vřetenovité plodničky projevily až pozdějí. Nejspíše až zjara a v té době se spóry šíří vzduchem a napadají jehlice borovic.
-
Je možné, že se jedná o přirozenou reakci rostliny na letošní horké a suché letní počasí.
-
Termínem pro chemické ošetření borovic proti sypavce je dle mých vědomostí jaro - v době šíření spór a jejich usazování na jehlicích borovic - tedy květen a červen, po 10. červenci je chemické ošetření neúčinné (jak jsem se dočetl a zapamatoval).
-
Bude lepší podívat se ještě po dalších účinných přípravcích proti sypavce a střídat je v té době zhruba po 14 dnech (dle návodu).
-
Jestli Dithane použijete ještě nyní v dobré víře, že to alespoň trochu pomůže, je na Vás.
-
Jsem přesvědčen, že na jehlicích nejsou znaky po napadení hmyzem, tedy insekticidy nemá smysl používat.
-
Myslím, že limba i kleč jsou horské druhy borovic zvyklé spíše na chladnější, vhlhčí prostředí, ne na přílišné slunce a sucho.
Borovicáři, přidejte se se svým vyřádřením.
Josef.
|
|
 |
|
 |
 |
|
janbug - (23) - 214.136 (?), 4.9.2012 16:10
dakujem pan Jozef za cenne rady,
zlte ihlicie som pooberal, postrek preventivne dam az buduci rok, dve Cembry a dve Mugo Mughus budem castejsie zalievat buduci rok, hadam sa zaklimatizuju.
Okrem nich mam este jednu Pinus Aristata a jednu Pinus sylvestris ‘Globosa Viridis’ tie zatial celkom drzia.
S pozdravom,
Matus
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|