jalovec obecný - kde?

mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?)
5.7.2013 11:46

Pred nekolika lety jsem si u znameho narezal jalovec. Zasadil, nektere rizky se ujaly, a dnes jdou z nich docela vysoke rostliny, ktere snad vysadim konecne k plotu. Zarazilo mne, ze se letos objevily plody. Chtel bych se zeptat, zda :

- je na obrazku skutecne Juniperus communis, nebo to je neco jineho (vlevo je tis, to vim ;-)), pripadne co mam lepe nafotit, aby sel poznat. Je to diky me (ne)peci takovy nevzhledny dlouhan, spatne se foti. Dva roky rostl zapomenuty v rohu zahrady v zivem plote, kde jsem jej docasne umistil a potom zapomenul.

- kdyz se objevily plody, je vyhrano, znamena to, ze v okoli je nekde samec nebo jsem si samce nevedomky take narizkoval? Nebo se takto chovaji bezne i kdyz nemaji samce a nedozraji? Kvety jsem bohuzel nezaregistroval, podle nich by to asi bylo jednoduche urcit.

- mohu bez starosti plody tohoto jalovce pouzit do jidla, nebo riskuji otravu?

Diky,

Martin

je to juniperus communis?
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 30.3.2008 22:37, zobrazeno: 27091x

Ahoj všem, moje první otázka: chci mít svůj jalovec a z něj jalovčinky do vaření. Ale u zahradníků mají jen (krásné!) kultivary, samej chinensis... Pár už jich mám u plotu, kde rostou a zdoběj, ale dát ty bobulky do omáčky se bojím (kuře á la bažant se však bez nich neobejde). Koupit si je můžu, jalovčinky- ále nechci. Mám už bobkový list, rozmarýn, saturejku a šalvěj a estragon. Jalovec furt nikde. Kdě on?

H.

host - 151.203 (?), 30.3.2008 23:13

Asi bych hledal ve školkách botanických ústavů, u lesních pěstitelů a nebo u ochránců přírody. Nicméně bych se nebál koupit jalovec obecný v nějakém podobě kultivaru, který má třeba jen trochu jinačí habitus.

Otázka ale bude, za jak dlouho a jestli jalovec bude plodit. Jinak v přírodě je to chráněná dřevina. Rozhodně nesnáší přesazování z přírody do zahrady. Má tak slabé a řídké kořeny a roste zpravidla v tak nesoudržné půdě, že při přesazování se skoro všechny zničí.

Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 31.3.2008 9:37

BIngo, milý hoste!

V blízkém zahradnictví se od loňska apgrejdovali a mají nabídku na netu, včetně kultivovaných jalovců obecných. V přírodě bych nikdy s rýčem neběhala, jen klid. Děkuju.

H.

host - 215.8 (?), 31.3.2008 18:53

Je v tom ovšem drobný háček - jalovec je dvoudomá rostlina a některé kultivary nejsou plodné (kvetou buď samčími květy, nebo vůbec).

host - 219.61 (?), 1.4.2008 9:19

Jalovce mám na své zahradě tři a to vysoké cca 5m, pouze na jednom jsou však jalovčinky, je jich tam obrovské množství. Dá se namnožit z těchto jalovčinek, anebo je lépe řízkovat. Je to přírodní jalovec, tak jak ho občas najdu v lese. Díky za radu. Milan z VM.

Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 1.4.2008 10:27

Škoda, Milane z VM (valmez?), mám to daleko, abych si k Vám chodila na bobulky...

A hostu nade děkuju za technickou poznámku, dnes si jdu k zahradníkovi pro jalovce vzpřímené, pokusím se vybrat páreček. To bude idyla, až jim budu trhat děti a cpát je do omáčky!

H.

Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 5.4.2008 18:27

Tak zpět; v onom zahradnictví mi řekli, že juniperus communis nebo chinensis je totéž, že jalovce jsou jednodomé a communis nemají (na netu v nabídce jo...).

Není nad to svěřit se odborníkům. Tak jsem to vzdala a koupila si místo toho Pernettyi (sem si to zapamatovala až napotřetí, díky jednomu výjimečně hořkému liguére). Má taky bobulky, ale nevím, zda jsou jedlé

H.

host - 199.121 (?), 7.8.2009 21:47

host - 176.18 (?), 8.8.2009 0:24

Jalovce jsou dvoudomé a jalovčinky zrají dva roky - viz botanika.wendys.cz/kytky/K527.php

mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?), 5.7.2013 11:46

Pred nekolika lety jsem si u znameho narezal jalovec. Zasadil, nektere rizky se ujaly, a dnes jdou z nich docela vysoke rostliny, ktere snad vysadim konecne k plotu. Zarazilo mne, ze se letos objevily plody. Chtel bych se zeptat, zda :

- je na obrazku skutecne Juniperus communis, nebo to je neco jineho (vlevo je tis, to vim ;-)), pripadne co mam lepe nafotit, aby sel poznat. Je to diky me (ne)peci takovy nevzhledny dlouhan, spatne se foti. Dva roky rostl zapomenuty v rohu zahrady v zivem plote, kde jsem jej docasne umistil a potom zapomenul.

- kdyz se objevily plody, je vyhrano, znamena to, ze v okoli je nekde samec nebo jsem si samce nevedomky take narizkoval? Nebo se takto chovaji bezne i kdyz nemaji samce a nedozraji? Kvety jsem bohuzel nezaregistroval, podle nich by to asi bylo jednoduche urcit.

- mohu bez starosti plody tohoto jalovce pouzit do jidla, nebo riskuji otravu?

Diky,

Martin

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025