divné věci na tůjích

host - 204.34 (?)
6.5.2008 12:29

Tak toto vypadá nejspíše také na tůji, opět na tůji (zerav) západní, ale tzv. mladistvé (juvenilní) stádium pěstované pod odrůdovým názvem 'Ericoides' (tedy vřesovcovitý, vřesovci podobný). (Existuje i několik podobných odrůd, ale tato se množila nejčastěji).

Velmi podobný je ještě jedna (nebo taky více) odrůd cypřišku Lawsonova - Chamaecyparis lawsoniana 'Lamberts' (tak si nejsem úplně jist; jsem však přesvědčen, že jde o tůji Ericoides).

Oni v tom neměki dříve jasno ani botanici, tato mladistvá stadia považovali za úplně samostatný rod Retinospora; teprve, když se na větvičce této retinospory vyvinula "dospělá" větvička tůje, poznali, jak je to doopravdy.

Josef.

Velmi

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

babča - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 44.120 (?), 4.5.2008 19:32

Na podzim se zbarvuje u kmínku do rezava a pak dál do stříbrna a konce větviček jsou zelené,.

Bez názvu
Bez názvu

host - 204.34 (?), 6.5.2008 12:29

Tak toto vypadá nejspíše také na tůji, opět na tůji (zerav) západní, ale tzv. mladistvé (juvenilní) stádium pěstované pod odrůdovým názvem 'Ericoides' (tedy vřesovcovitý, vřesovci podobný). (Existuje i několik podobných odrůd, ale tato se množila nejčastěji).

Velmi podobný je ještě jedna (nebo taky více) odrůd cypřišku Lawsonova - Chamaecyparis lawsoniana 'Lamberts' (tak si nejsem úplně jist; jsem však přesvědčen, že jde o tůji Ericoides).

Oni v tom neměki dříve jasno ani botanici, tato mladistvá stadia považovali za úplně samostatný rod Retinospora; teprve, když se na větvičce této retinospory vyvinula "dospělá" větvička tůje, poznali, jak je to doopravdy.

Josef.

Velmi

babča - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 44.120 (?), 7.5.2008 8:32

Tak jsem hledala podle vaší nápovědy na netu a zjistila jsem že je to cypřišek hrachonosný.Tak jsem zase chytřejší.Děkuji

host - 204.34 (?), 7.5.2008 12:03

Nic ve zlém, ale nemyslím si, že je to opravdu cypřišek hrachonosný - některý z typů "squarrosa" - tedy kostrbatý. Na něj jsem sice včera ve výčtu možností zapomněl, ale to asi proto, že mne při pohledu na obrázek nenapadl. Vidět kytku jen na nějakém obrázku a vidět ji ve skutečnosti jsou dvě odlišné věci.

Pane Jančo (myslím, že jste odborník na slovo vzatý), zkuste nás rozsoudit.

Josef.

host - 204.34 (?), 7.5.2008 18:54

"Já hlava děravá, já palice dubová..." - řečeno s klasikem.

Včera jsem špatně uvedl název (možného) cypřišku: místo 'LOMBARTS' jsem napsal 'Lamberts' (asi podle Lamberta Krejčíře?); nicméně ve vyhledávači jsem nenalezl ani jeden použitelný obrázek.

Jinak jsem dělal na zahradě, poblíž tůje Ericoides a jsem stále přesvědčen. že na fotce je tato rostlina a ne cypřišek hrachonosný.

A ještě jsem do diskuse chtěl pozvat třeba Ing. Holatu, který často radí s dřevinami.

Možná by bylo nejlepší zajet se podívat do Dendrologické zahrady výzkumného ústavu... v Průhonicích (vlevo od dálnice, když se jede směrem na Brno; podstatně známější park - ve kterém teď bohatě pokvetou rhododendrony a azalky - je napravo od dálnice). Josef.

Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 7.5.2008 21:37

Dobrý večer.

Cypřišek hrachonosný.

Přesně ten je v příspěvku ze 3.5. pod názvem Je to jalovec? Jen se mi nepodařilo vložit fotku svisle.

Zdar, H.

host - 204.34 (?), 9.5.2008 12:50

Tak já asi kapituluji a uznám, že je to cypřišek hrachonosný. Ale přeci jenom - celkové lepší foto daného jedince by nebylo? Josef.

host - 204.34 (?), 6.5.2008 12:35

Na obrázku je s největší pravděpodobností jalovec chvojka klášterská, o kterém tu byla řeč jako o hostiteli rzi hrušňové. Usychání je podle méno způsobenou nějakou houbovou chorobou. Bude asi problematické tento jalovec nějak ošetřovat; já osobně bych ho dal pryč a spálil (možná by bylo nejlepší spálit ho na místě, aby bylo ohněm dezinfikováno i podloží, opadané jehličky a větvičky... a aby se při přenášení ostříhaných větviček neroznášela choroba i dále). Prostříhat pouze suché větve by samozřejmě také šlo, ale není jistota, že nebudou - zatím skrytě - napadené i další větve. Josef.

babča - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 44.120 (?), 4.5.2008 19:26

Tak vkládám foto a jsem zvědavá co vy na to.

Tůje nebo jalovec?
Tůje nebo jalovec?
Bez názvu
Bez názvu

host - 204.34 (?), 6.5.2008 12:18

Babčo, máte tůje. Správně botanicky Thuja (nejspíše occidentalis) - tedy botanicky, ale česky: zerav západní. Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz