Čarověník

host - 209.225 (?)
8.3.2010 20:32

V pořadu Zahrada je hra, je v některém ukázka, kde ostravský pěstitel pana Sláma předvádí, jak na to. Je to v kostce, to, co by jste potřeboval. Nicméně pro úspěšné roubování je toho třeba dodržet asi víc než je ukázáno. Teď v předjaří je třeba, aby podnože před přijetím roubu "ožily", tzn. měly by být v prostředí s teplotou vyšší než je, venku. To platí pak i po případném přijetí roubu a to až do té doby, kdy je možno roubovance umístit ven ale zase na chráněné místo. Chce to trénink a zkoušet...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 128.3 (?), 8.3.2010 19:25, zobrazeno: 13819x

Dobrý den, mohl by mi někdo poradit, jak a hlavně kdy roubovat čarovějníky?Mám tyden starý čarovějník Smrku a asi deset malých smrčků, už v kontejnerkách, dva roky připravené.Hledal jsem na stránkách pana Kostelníčka, ale tam je vše jen zobecněno.Minulý rok se mi žádný nechytil.Děkuji Heger

host - 209.225 (?), 8.3.2010 20:32

V pořadu Zahrada je hra, je v některém ukázka, kde ostravský pěstitel pana Sláma předvádí, jak na to. Je to v kostce, to, co by jste potřeboval. Nicméně pro úspěšné roubování je toho třeba dodržet asi víc než je ukázáno. Teď v předjaří je třeba, aby podnože před přijetím roubu "ožily", tzn. měly by být v prostředí s teplotou vyšší než je, venku. To platí pak i po případném přijetí roubu a to až do té doby, kdy je možno roubovance umístit ven ale zase na chráněné místo. Chce to trénink a zkoušet...

host - 128.3 (?), 9.3.2010 11:02

To jsem myslím dodržel.Před týdnem jsem přemístil podnože z venku do skleníku, i s tím čarovějníkem, takže myslím, že by to oživení mohlo proběhnout.Někdo mi říkal, že je dobré, nejdřív podnože umístit do skleníku a po týdnu dál, do stálé teploty, přes 15 st.

host - 65.67 (?), 9.3.2010 13:28

Ta teplota je opravdu v pořádku, ale myslím, že pro podnože bude potřeba minimálně 14 dní.

host - 128.3 (?), 9.3.2010 18:27

Já jsem to minulý rok rouboval postraním plátováním a pak jsem to jen stáhl gumkou a celé zabalil do mikrot. sáčku, kvůli vyšší vlhkosti.Štěpařský vosk se prý nemá používat.Ale stejně to nevyšlo.A nezkoušel jste někdo Vysoké roubování Čarověniku?Mám těch roubů celkem dost, na těch mých 10 rostlinek, tak jsem si říkal, že to můžu zkusit.

host - 15.200 (?), 29.3.2010 13:35

Dobrý den,

připomínám jenom, že je nutné max. každých 14 dnů stříkat roubovance proti plísním, v mikrotenovém pytlíku být musí, to kvůli vzdušné vlhkosti, které přichycení roubů vyžaduje, mnoho úspěchů

host - 109.36 (?), 8.4.2010 21:17

Dobrý den

Taky se pokouším amatérsky naroubovat čarověníky a jakési dílčí úspěchy se už dostavili (jedná se o smrky).

V bytě jsem rouboval v lednu a únoru a zač.března začali rašit.

Ve studeném skleníku jsem to zkoušel loni koncem března a venku zač.dubna roubem hned ten den a něco málo se chytilo, letos... uvidíme.

Ale po určitých chybách postupuji tak, že roubuji do boku, což je asi jasný o co jde, roub nesmí být suchý, nejlépe roční výhon.Nůž na seříznutí používám klasický zalamovací a gumičky na ovazování mám běžný barevný (lepší jsou asi ty roubovací, ale ty jsem nesehnal).Ale hlavně se to snažím dávat tak, aby se dotýkala pletiva roubu a podnože a chytilo se to i v případě, že podnož byla dole mnohem slabší než silnější a starší podnož, ale snažím se to dávat na loňský nebo 2-letý dřevo...,nůž se snažím po každém roubování dezinfikovat v líhu a po naroubování na to dávám pytlík, ale dobu na jak dlouho ho tam nechat nemám ještě úplně vyzkoušenou. S pozdravem amatérský pěstitel

host - 128.3 (?), 15.4.2010 15:18

Z těch mých deseti, to vypada, tak na dva, co se uchytli.A venku rouboval tak dvanáct a asi nic nechytlo, ale zkusil jsem to i nařízkovat a vypadá to, tak na 50 % uspěch, i když vím, že na řízkování jehličnanů, je ještě brzy.A zbytek Čarověníku jsem ale raději nechal na stromě, ať je zdroj na příští rok.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz