Borovice Pinie žloutnutí

host - 248.138 (?)
9.10.2025 21:08

Nevím, horní novější větvičky od kmínku nehnědnou, spíš bych řekla, že hnědnou jen přirozeně ty staré - ale s pinií zkušenost nemám...                Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 147.66 (?), 9.10.2025 19:00, zobrazeno: 98x

Dobrý den, jsem pěstitel amatér, před 3 lety jsem si přivezl z Itálie semena Borovice Pinie, podařilo se mi je vypěstovat a mám nyní 3 letou borovici, která však začala žloutnout u kmene a kořené větví. Smutnice doma nemáme, vláha zeminy je snad v pořádku. Nevíte zda se jedná o přirození žloutnutí starých jehlic, nebo borovici něco trápí?;) Děkuji Honza

Borovice Pinie
Borovice Pinie

host - 114.112 (?), 9.10.2025 20:22

Delší pěstování borovic v nádobách má své rizika. Sucho, nebo naopak přemokření, vyčerpaná půda atd.

Na můj vkus máte dost velkou nádobu. Může být, ale velký květináč se může lehce přemokřit. Když má jehličnan nádobu přiměřenou, přelití květináče rostlina zvládne, protože přebytečnou vodu dokáže tzv. vypařit. Ovšem jestli je květináč jednou tak velký, je nadbytečné množství vody k vypaření taktéž jednou tolik pro stejnou rostlinu. Tady může být problém.

Ovšem podle stavu bych spíše tipoval vyčerpanou půdu. Přihnojit dobrým hnojivem. Sehnal bych Osmocote a klidně přihnojil i teď.

Jehličnany přirozeně jehličí shazují. Nevím, jak se chová Pinie ale podle mě padá dost, tak moc by padat nemusela.

host - 248.138 (?), 9.10.2025 21:08

Nevím, horní novější větvičky od kmínku nehnědnou, spíš bych řekla, že hnědnou jen přirozeně ty staré - ale s pinií zkušenost nemám...                Lída

host - 121.68 (?), 10.10.2025 7:31

Děkuji za reakci. Ano, tím co popisujete, jsem si prošel u několika předešlých stromečků, jednak to přemokření zeminy, kdy jsem napoprvé zkoušel mít první stromky přímo v uzavřeném květináči, kde docházelo přesně k tomu co popisujete a půda se špatně odpařovala. U toho stromku jsem zvolil "květináč v květináči" v plastovém mám ve spodní 1/3 keramzit a pak zem pro jehličnany. Jednou týdně vnitřní květináč vyndám, nechám ho zespoda několik minut natáhnout vodu, přebytečná pak odteče a následně vkládám tento vnitřní květináč zpět do toho keramického. Zkusím jít cestou toho přihnojení jak popisujete. Děkuji

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kotel Sam Bio 910.10.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz