Araucaria araucana (Blahočet čilský) - zazimování

host - 79.236 (?)
4.2.2011 12:00

Zdravím, po odkrytí zimního zazimování se zdá, že můj loni na jaře zasazený blahočet přežil zimu bez větších problémů, jak je to u vás???

blahočet
blahočet
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579) - 178.81 (?), 5.8.2009 15:22

Jediná možnost, jak zabrání hnědnutí větví je přestěhovat araukárii na jih, nejméně k alpským jezerům v Itálii nebo do údolí Rýna či Bodamskému jezeru v Německu. Tak jsou i velké araukárie celé krásně zelené. U nás jsem nehnědnoucí větší araukárii - řekněme nad 2-3 metry - ještě neviděl.

V brněnském arboretu mají vysazenou skupinku araukárií snad již 30 let, na zimu je různě balí a zakrývají, na výšku mají kolem pěti metrů a jsou více hnědé než zelené. Žádná velká dekorace to tedy není. 

host - 254.168 (?), 5.8.2009 21:49

Diky, tak aspon vim, ze se s tim neda nic delat, ja myslel, ze zanedbavam hnojeni nebo neco podobneho.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 5.8.2009 22:03
ja zas taky slysel, ze se to muze projevit behem sezony, kdyz mela pres zimu upal a jehlice tudiz pote zezrzly...

host - 210.204 (?), 27.5.2014 0:51

Ano, ty brněnské znám taky... Je jich tam postupem času méně a méně... A není divu, čím více to "ochraňují", tím to více bere zkázu...  Bohužel, vybrali pro ně, dle mého názoru,  zcela nevhodné místo... Avšak  - jednu takouvou araucarii, jakou jste ještě neviděl, t.j. zcela nezmrzlou a stabilně s krásným zeleným jehličím,  mám doma... Je vysoká přes 6 m a má se čile k svetu...

Zdůrazňuji, že je to především a hlavně ve výběru místa... Sám jsem to až do detailů pochopil až v pozdějších letech, když jsem srovnával jiné araucarie s tou svojí...  Ten pan Jaroslav, pěstitel araucarie z Mladé Boleslavi, jak tady občas píše, má dle mého názoru místo téměř ideální, vzhledem k našim skromným možnostem... Je to vidět z fotografií. Podívejte se na to ještě znovu a znovu... Co lepšího by mohla ta araucarie u nás ještě mít? Jediné, co tam dělá paseku, je ta blízkost toho domu - po letech je najednou místa málo.. Ale do té doby než větve narostly až ke zdi - to bylo úplně ideální... Gratuluji pane Jaroslave, ta Vaše araucarie je nádherná, klobouk dolů...  ... A propos, taky se mi to poštěstilo vysadit tehdy na počátku "pokusu" bez velikých odborných znalostí na uplně stejné místo u domu, jako je to vaše..., Mám to ale o metr padesát kusek dál od domu, proto fasádu ještě neřeším... Přeji hodně dalších úspěchů...

host - 79.236 (?), 4.2.2011 12:00

Zdravím, po odkrytí zimního zazimování se zdá, že můj loni na jaře zasazený blahočet přežil zimu bez větších problémů, jak je to u vás???

blahočet
blahočet

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 4.2.2011 15:54

ja jsem se k ni jeste nedostal... ale ono se az postupne ukaze zda prezila, prece jen neni to hned videt..takze s ortelem pockejme

host - 79.236 (?), 23.2.2012 15:44

letos teda dostal od mrazů blahočet na zadek, tak uvidíme jak poroste, a jak u Vás po zimě?

blahočet
blahočet

host - 50.2 (?), 24.2.2012 19:35

muj dostal taky pěkně na zadek, vypada že asi odejde

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 24.2.2012 19:58

dle fotky mi prijde, ze terminal by mel byt dobry...

taky se budu muset zitra na ni podivat..

host - 102.197 (?), 24.2.2012 20:36

Terminál je skutečně pravděpodobně OK, stejně tak horní patro větví. Ostatní patra to mají asi "za sebou".

Jinak mám 2 dotazy.

Jaké byly u Vás letos mrazy?

Ta araucaria je odrůdy Robusta Gheri nebo "klasika".

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz