Ako stepit japonske javory?

host - 65.67 (?)
5.12.2006 6:51

Nejsem si jisty zda roubovani japonkych javoru ma v amaterskych podminkach efekt. Kdyz zvazime nutnost pestovat podnoze (pouziva se bezny acer palmatum), pak nutnost ziskat zpravidla obtizne dostupny roub z velkeho javoru s nejistym vysledkem, zda se mi, ze cena cca 300 - 500 Kč za cca 50 cm stromky je vlastne prijatelna. Letosni podzimni doprodeje dale nabizely jako vzdy slevy: 70 cm dissectum se dal koupit za 150 Kč. Vetsi a zajimavejsi stromky pak stoji pochopitelne i nekolik tisic ale casto byvaji silne predrazene. Chce to jit do pestebnich skolek, ktere nejsou vyhradne posledni v prodejnim retezci. Ceny mohou byt az o polovinu nizsi.  Nicmene nevim kde na Slovensku mate zahradu ale sever je o poznani jiny nez jih a japonske javory jsou citlive ! Chtelo by to chraneny kout a popr. i vodni plochu - maji radi vlhko a polostin, ale to urcite vite. At se vam pestovni dari.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Radovan - (3), 15.11.2006 20:50, zobrazeno: 6235x

Poradi mi prosim niekto ako stepit javory, A.palmatum, A.japonicum? Ake podpniky pouzit?. Alebo odporucate pestovat pravokorenne rastliny? Za kazdu radu vopred dakujem

S pozdravom R.Nachaj

host - 65.67 (?), 5.12.2006 6:51

Nejsem si jisty zda roubovani japonkych javoru ma v amaterskych podminkach efekt. Kdyz zvazime nutnost pestovat podnoze (pouziva se bezny acer palmatum), pak nutnost ziskat zpravidla obtizne dostupny roub z velkeho javoru s nejistym vysledkem, zda se mi, ze cena cca 300 - 500 Kč za cca 50 cm stromky je vlastne prijatelna. Letosni podzimni doprodeje dale nabizely jako vzdy slevy: 70 cm dissectum se dal koupit za 150 Kč. Vetsi a zajimavejsi stromky pak stoji pochopitelne i nekolik tisic ale casto byvaji silne predrazene. Chce to jit do pestebnich skolek, ktere nejsou vyhradne posledni v prodejnim retezci. Ceny mohou byt az o polovinu nizsi.  Nicmene nevim kde na Slovensku mate zahradu ale sever je o poznani jiny nez jih a japonske javory jsou citlive ! Chtelo by to chraneny kout a popr. i vodni plochu - maji radi vlhko a polostin, ale to urcite vite. At se vam pestovni dari.

host - 228.25 (?), 5.12.2006 19:45

Dakujem za radu, stepenie asi zatial nebudem skusat. Podarilo sa mi ziskat malu kolekciu semien japonskych javorov a tak skusim vypestovat nejake semenace. Poradte prosim ako najlepsie vysievat, kolko stratifikovat ? Vopred dakujem

Radovan

host - 65.92 (?), 6.12.2006 10:28
V tomhletom se necitim byt povolanym, neco jsem zkousel, ale bez valneho uspechu. Nejake informace se daji posbirat na webu. Např.: http://dendro.mojzisek.cz/m_gener.php nebo zkusenym mnozitelem je pan Rezl z Nemcic u Brna ( www.bambusarium.cz ) mam od nej nektere vzacne druhy a rostou vitalne.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz