Zimní jabloň
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host, 15.7.2004 8:29, zobrazeno: 7672x
Potřeboval bych poradit nějakou zimní odrůdu, která vydrží při dobrém uskladnění až do června. Mám Zvonkové - žluté, to mi vydrží svěží
až do konce června. Potřeboval bych ještě nějaké červené.
děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
trijabka - (9), 23.8.2004 11:08
Záleží na podmínkách, jaké máte. Pro lepší podmínky se hodí třeba Gloster nebo Melrose, dají se běžně sehnat (možná i v supermarketu), ale potřebují chem. ošetření proti chorobám. Do horších podmínek doporučuji Zuzanu - je to novější česká odrůda (potomek Zvonkového, stejně jako Gloster), je odolná chorobám, ale asi je patentově chráněná, takže ji množí jen některé školky a bude se shánět hůř (a stromek asi bude dražší). Jinak dporučuji na podzim zajít na nějakou zahrádkářskou výstavu ve vašem okolí a poradit se, co se komu osvědčilo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host, 25.8.2004 7:48
Mám velikou zahradu otevřenou k jihu na mírném svahu ve výšce cca. 230 m, od severu je chráněná zástavbou domů. Půda je kvalitní černozem.
Martin
|
|
 |
|
 |
 |
|
trijabka - (9), 27.8.2004 9:12
V tom případě Gloster nebo Melrose, možný je i Idared. Asi je tam sucho, takže bude nutná závlaha a nejspíš i chemická ochrana proti padlí (hlavně u Idaredu a Melrose). Moje nejlepší rada - poraďte se s místními praktiky - ono na dálku se radí hůř.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host, 1.9.2004 7:12
Díky moc za odpovědi, mám ještě dotaz ohledně hrušní, letos mi odešla
stará letní hrušeň, jakou mi doporučujete ? Z podzimních mám Konferenci a pak starou zimní hrušeň, jaká to je odrůda, to nevím,
ale kvete současně s Konferencí.
|
|
 |
|
 |
 |
|
trijabka - (9), 20.9.2004 12:56
Zopakuji svou nejlepší radu - poraďte se s místními praktiky, třeba na nějaké zahrádkářské výstavě, ochutnejte jejich výpěstky - aspoň budete vědět, co sázíte. Já mít zahradu v dobrých podmínkách, volím Alfu (je nejranější - zraje počátkem srpna) nebo Williamsovu červenou - zraje až koncem srpna, ale je nejkvalitnější, špičková i pro kompoty.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|