Zapěstování korunky u špičáku

host - 83.203 (?)
16.10.2010 9:54

Bohužel nemohu mluvit z vlastní zkušenosti, ale domnívám se, že pokud špičák po zasazení nesestřihnete, korunka se vytvoří i tak, jen neovlivníte, jak bude vypadat. První rok vyraší po celém kmínku obrost a spodní větve mohou být hodně nízko.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 83.188 (?), 3.10.2010 12:46, zobrazeno: 15618x

Dobrý den, mám dotaz týkající se zapěstování korunky špičáku. Dočetla jsem se zde, že při jeho zasazení je třeba určit požadovanou výšku kmínku, poté připočítat 6 pupenů na založení korunky a zastřihnout. Zajímalo by mě, co se stane, pokud to neudělám a špičák po zasazení nechám volně růst jak se mu zlíbí bez zastřihnutí. Vznikne korunka sama a pokud ano, tak jak asi bude vypadat? Chci pěstovat staré odrůdy (např. panenské české, malinové holovouské) na podnoži jabloňový semenáč. Podotýkám, že je mi jedno, jak vysoko nebo nízko koruna bude a nezáleží mi ani na tom, do jakých rozměrů doroste (místa je dost). Předem děkuji za vaše rady a zkušenosti.

host - 83.203 (?), 16.10.2010 9:54

Bohužel nemohu mluvit z vlastní zkušenosti, ale domnívám se, že pokud špičák po zasazení nesestřihnete, korunka se vytvoří i tak, jen neovlivníte, jak bude vypadat. První rok vyraší po celém kmínku obrost a spodní větve mohou být hodně nízko.

host - 44.75 (?), 16.10.2010 10:37

Ano, korunka se vytvoří sama. Její tvar, výšku od země a uspořádání větví si určí sama příroda. Obrost po celém kmínku v prvém roce se vytvořit může a nemusí, může se vytvořit pouze ve vrcholové části, ale může se i stát, že špičák poroste dál do výšky z jediného vrcholového pupenu a rozvětví se až později.

host - 24.183 (?), 16.10.2010 11:58

Pokud máte opravdu dost místa, nechte špičák růst jak chce, jen vyštipujte pupeny rostoucí příliš nízko. Zkusil jsem to u několika stromů (ořech, jabloň, slíva) a vždy si strom udělal korunku sám. Ve všech případech jsem musel vyštipováním pupenů stromky přesvědčit aby měly korunky trošku výš. První dva, tři roky takový stromek vypadá dost divoce, ale potom se to srovná.

Mám pocit, že stromky s touto výchovou ve finále nenarostou do takové výšky jako stromky každoročně seřezávané.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kotel Sam Bio 910.10.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz