Záchrana jabloně

host - 248.208 (?)
6.9.2017 21:39

Na listech zřejmě byla strupovitost, na plodech je moniliová hniloba. Proti strupovitosti stříkat příslušnými fungicidy (hypermangan působí spíš preventivně) a udržovat vzdušnou korunu, moniliová hniloba- odstraňovat napadené plody jak visící na stromě, tak ze země- nejvíc jí trpí při jakémkoliv poranění (kroupy, vosy ap), snad působí i některé přípravky proti strupovitosti.

Ale zdejší odborníci určitě poradí přesněji.                   Lída        

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Bucka 2 - (2) - 21.213 (?), 6.9.2017 20:18, zobrazeno: 1943x

Dobrý den, prosím Vás o radu. Koupil jsem zahradu mimo jiné se starou jabloní, která má tak chuťově vynikající jablka, že bych nerad o ní přišel. Letos zjara začaly opadávat listy. Nejprve se na nich objevily nahnědlé skvrny s tmavým středem, později listy zežloutly a opadaly. Pomocí roztoku hypermanganu se mi podařilo šíření zabránit. V červenci a srpnu, když začaly plody nabývat na hmotnosti se na nich začala objevovat zřejmě plíseň - viz. foto. Takto napadená jablka buď zůstala viset na stromě nebo opadala. Prosím Vás o radu jak chorobu zastavit a čím strom léčit. Předem děkuji všem za radu. Milan

host - 248.208 (?), 6.9.2017 21:39

Na listech zřejmě byla strupovitost, na plodech je moniliová hniloba. Proti strupovitosti stříkat příslušnými fungicidy (hypermangan působí spíš preventivně) a udržovat vzdušnou korunu, moniliová hniloba- odstraňovat napadené plody jak visící na stromě, tak ze země- nejvíc jí trpí při jakémkoliv poranění (kroupy, vosy ap), snad působí i některé přípravky proti strupovitosti.

Ale zdejší odborníci určitě poradí přesněji.                   Lída        

Bucka 2 - (2) - 14.134 (?), 11.9.2017 18:34

Dobrý den paní Lído, děkuji Vám za Vaši reakci a radu. Milan

host - 248.208 (?), 11.9.2017 21:21

Jen se divím, že se neozval ještě někdo jiný - jsou tady odborníci přes postřiky, já se jim spíš vyhýbám.         Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz