Vytrhávanie letorastov

host - 220.130 (?)
8.6.2011 0:34

U jabloní probíhá diferenciace pupenů červen - srpen.    Lída           

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 134.38 (?), 6.6.2011 17:04, zobrazeno: 4078x

Dobrý deň, môžem odštipnúť/odstrihnúť letorasty na mladých stromčekoch už teraz, prípadne to nechať až na jar budúceho roka?  Stromy boli sadené tento rok na jar (boli aj riadne zastrihnuté). Jedná sa mi hlavne o výhonky o ktorých už teraz viem, že sú nepoužiteľné a na jar budúceho roka by som ich aj tak odstrihol. Výživa by tak nešla zbytočne do niečoho, čo by som aj tak odstránil a ponechané výhonky by boli väčšie a kvalitnejšie. Na druhej strane (aspoň podľa mňa) existuje riziko, že ponechané budúce kostrové konáre by mohli vymrznúť a v tomto prípade konáriky navyše by prišli vhod. To isté konkurenčný terminál - odstrániť teraz, na jar, prípadne vyviazať...?

Druhá otázka: už ste robili prebierku plodov?

host - 220.130 (?), 7.6.2011 0:23

Výhonky směřující dovnitř korunky můžete odstranit, ostatní bych zatím nechala, aby měly stromky víc listů pro růst a další řez bych provedla až zjara. Pokud vám kvetly a nasadily plody, stejně je u nově vysazených stromků musíte odstranit (já u nich vyštipuji již založená poupata).  Jinak se plody protrhávají postupně. Velké shluky můžete teď probrat, ale s protrháváním plodů na určitou vzdálenost od sebe počkejte až na konec června po opadu plůdků. Ještě i pak později občas něco protrhnu, když jdu kolem...           Lída

host - 134.38 (?), 7.6.2011 13:39

Dobrý deň, vďaka za odpoveď. Pretrhávaním som myslel už staršie stromy. Z mladých kvitlo iba zopár a tam som už pretrhal (nechal som všade jeden plod - možno dozrejú). Puky som netrhal, počkal som kým sa všetko rozvije a odstránil som až plody a listy som nechal. Späť k prebierke: Nepamätám sa kde, ale čítal som, že kvôli diferenciácii kvetných pukov v tomto období treba spraviť prebierku čím skôr. Mal som z toho dojem, že ešte pred často odporúčaným júnovým opadom - v máji. (ale naozaj sa už nepamätám,  možno som to iba zle pochopil).

host - 220.130 (?), 8.6.2011 0:34

U jabloní probíhá diferenciace pupenů červen - srpen.    Lída           

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty