Stříkat, nebo ne?

host - 78.10 (?)
13.7.2012 19:03

Co člověk to názor, jinačí zkušenost, samozřejmě. Já se snažím na zahradě chemii vyhýbat. Přesto některým postřikům rozumím, jsou totiž velmi efektivní a jednorázové, např. proti pilatce, či kadeřavosti broskvoní. Postřik na přezimující škůdce už dle mě patří do kategorie zbytečných, samozřejmě zahubím i množstvíužitečných tvorů, je narušena určitá rovnováha v sadu. Výsledky nemusí být vůbec žádné. Proti strupovitosti bojuji hlavně vhodným řezem, tedy snažím se aby koruna byla vzdušná, mám pěkné výsledky i u citlivých odrůd jako Idaret, či Major. Přesto, je možno zvolit odolnější odrůdy, je jich dostatek na výběr, ať už starých či nových. Květopas nebývá problém, jen přijatelná redukce plůdků. Obaleč je jinačí kafe, přesto se lze s jistým procentuálním propadem smířit, zas záleží od atraktivnosti odrůdy pro motýla... Mšice neřečím vůbec, a to ani letos, jakkoliv je tedy opravdu na ně rok, s nějakými posátými a pokroucenými letorosty se prostě smířím, navíc když se podíváte blíž najdete spoustu larev slunéček, či samotných dospělců. Bylo by naivní domnívat se že postřik je natolik selektivní že zabíjí jen mšice...

Ing. Fidla

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 40.193 (?), 9.7.2012 17:09, zobrazeno: 3645x

Zdravím všechny.  Chrtěl bych vědět váš názor. Mám zahradu a v ní 10 jabloní,  nějakou hrušku, třešni. Každý rok provádím postřiky a to na přezimující škůdce, strupovitost atd. Letos je ale nějak silný tlak mšic, že se mi nedaří stromy ochránit (zkroucené listy, konce letorostů). Mimo zahradu, na mezi jsou tři jabloně, kde postřik nebyl proveden a stromy jsou zcela bez mšic. Tak nevím, zda je dobré vůbec postřik provádět, zda postřikem nezahubím užitečný hmyz. Dále co s obalečem a květopasem? Je možné, že bych zvolil špatný druh postřiku? (stříkal jsem Karate, Reldan)

LK

host - 78.10 (?), 13.7.2012 19:03

Co člověk to názor, jinačí zkušenost, samozřejmě. Já se snažím na zahradě chemii vyhýbat. Přesto některým postřikům rozumím, jsou totiž velmi efektivní a jednorázové, např. proti pilatce, či kadeřavosti broskvoní. Postřik na přezimující škůdce už dle mě patří do kategorie zbytečných, samozřejmě zahubím i množstvíužitečných tvorů, je narušena určitá rovnováha v sadu. Výsledky nemusí být vůbec žádné. Proti strupovitosti bojuji hlavně vhodným řezem, tedy snažím se aby koruna byla vzdušná, mám pěkné výsledky i u citlivých odrůd jako Idaret, či Major. Přesto, je možno zvolit odolnější odrůdy, je jich dostatek na výběr, ať už starých či nových. Květopas nebývá problém, jen přijatelná redukce plůdků. Obaleč je jinačí kafe, přesto se lze s jistým procentuálním propadem smířit, zas záleží od atraktivnosti odrůdy pro motýla... Mšice neřečím vůbec, a to ani letos, jakkoliv je tedy opravdu na ně rok, s nějakými posátými a pokroucenými letorosty se prostě smířím, navíc když se podíváte blíž najdete spoustu larev slunéček, či samotných dospělců. Bylo by naivní domnívat se že postřik je natolik selektivní že zabíjí jen mšice...

Ing. Fidla

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025